Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je tempirana bomba: Tokom kampanje skrininga trbušne aorte pet odsto imalo aneurizmu

I. A.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dekan Medicinskog fakulteta i vaskularni hirurg Lazar Davidović pojasnio je da je ruptura najfatalnija komplikacija aneurizme trbušne aorte, a da bi se to sprečilo potrebno je da se na vreme operišu dovoljno velike aneurizme, koje, napominje, najpre treba otkriti pregledima

  • 2
Bol u stomaku, muškarac Foto: Shutterstock

Tokom prošlogodišnje kampanje skrininga trbušne aorte pokazalo se da je pet odsto ukupno pregledanih imalo aneurizmu, što je znatno više nego što su slične kampanje pokazale u zapadnoevropskim zemljama, rečeno je na današnjoj konferenciji posvećenoj toj temi gde je poručeno da je važno da se pacijenti pregledaju na vreme kako bi se sprečile komplikacije.

Dekan Medicinskog fakulteta i vaskularni hirurg Lazar Davidović faktori rizikapojasnio je da je ruptura najfatalnija komplikacija aneurizme trbušne aorte, a da bi se to sprečilo potrebno je da se na vreme operišu dovoljno velike aneurizme, koje, napominje, najpre treba otkriti pregledima.

"Treba uraditi skrining ultrazvučni pregled, taj pregled je bezbolan, bezopasan, jeftin, komforan i veoma precizan. Evropski vodič, u čijem pisanju smo i mi i učestvovali, kaže da takav ultrazvučni pregled bar jednom u životu treba uraditi svakoj muškoj osobi starijoj od 65 godina, svakoj osobi starijoj od 55, bez obzira na pol ako ima pozitivnu porodičnu anamnezu sa aneurizmom trbušne aorte, i najzad taj ultrazvučni pregled treba uraditi kod svake osobe koja ima aneurizmu butne ili potkolene arterije", naveo je Davidović.

Davidović je ukazao i da je tokom kampanje potvrđeno da je pušenje značajan faktor rizika za dobijanje aneurizme, te da je učestalost 14 puta veća kod pušača, a 11 puta kod bivših pušača.

"Onaj ko je prestao da pušo, osoba muškog pola, ako je pušio u određenom periodu, ima rizik da dobija aneurizmatsku bolest. Kod žene je pušanje nešto manje uticalo po našim rezultatima, ali svakako dalje istraživanja treba da ukažu na odnos pušanja i anerizmatske bolesti kod žene. Pozitivna podlična neza se je pokazala kao jako važna, to je ono što smo već i znali iz drugih istraživanja", naveo je on.

On je naveo i da je Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije od 2017. nacionalni referentni aortni centar jer se godišnje operiše veliki broj aneurizmi.

On je pojasnio da je razlog postojanja velikog broja trbušne aorte u našoj zemlji taj što oko 20 odsto stanovnika ima više od 65 godina .

"Stvaranje elastina prestaje po rođenju. Kod svih osoba starijih od 65 dolaze do spontanog razlaganja elastina. I time smo dobili odgovor na pitanje zašto je broj ovih aneurizmi danas u porastu", naveo je on.

Vaskularni hirurg Igor Končar naveo je i da prošlogodišnja kampanja pokazala da je pet odsto pregledanih imalo aneurizmu i da je reč o mlađima od 65 godina, kao i to da je učestalost aneurizmatske bolesti kod žena značajno manja nego kod muškaraca.

"Mi smo spustili ovu granicu ispod onih koje su preporučene od strane EU, jer smo primetili iz našeg registra da je čak 30 odsto pacijenata koji se kod nas operišu mlađe od 65 godina. I upravo smo zato, kad smo započeli skrinig spustili granicu na 50 godina i to je jedan od razloga zašto je naš naučni rad prihvaćen u Evropskom časopisu, jer se pokazala učestalost od aneurizmatske bolesti kod onih koji su koji su mlađi od 65 godina. To je kategorija koja je bila ispod fokusa", rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A gde je

    12. april 2024 | 15:10

    To jeftino da odmah odem ,ovako nema termina uopste !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA