≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jun u aprilu! Letnji vikend pred nama: Ovaj dan biće najvreliji, očekuje se čak 33°C

Vreme čitanja: oko 3 min.

Narednih dana temperature vazduha u Srbiji biće više i za 15 stepeni od proseka za ovo doba godine

  • 0
Prognoza sa Đorđem Đurićem leto vrućina Foto-montaža: Shutterstock, Pngwing

Srbija će tokom vikenda biti pod uticajem snažnog anticiklona, uz veoma visok vazdušni pritisak, pa će biti veoma stabilno vreme, a vedro bez oblaka. Sa severa Afrike višim slojevima atmosfere stizaće veoma topla vazdušna masa, pa su pred nama pravi letnji dani.

U Srbiji će tokom vikenda biti sunčano i veoma toplo, dok će jutra u dolinama i kotlinama biti hladna i maglovita.

Maksimalna temperatura biće prvog dana vikenda iznad 25°C, a drugog dana vikenda biće još toplije, maksimalna temperatura do 30°C.

Najvrelije biće u ponedeljak, uz maksimalne temperature oko, pa i preko 30°C, a lokalno se očekuje i do 33°C. Maksimalna temperatura u Beogradu biće do 31°C.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Najviša ikada izmerena temperatura u Beogradu bila je 32°C i merena je krajem aprila 2003. godine.

S obzirom na to da će u ponedeljak biti vrelo, kao da smo usred jula, ponegde očekuje i obaranja rekorda za april mesec.

Prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Srbiji je od 15 do 20°C, tako da će narednih dana temperature biti i za 15 stepeni više od proseka.

S obzirom na to da će nebo biti bez oblaka, narednih dana u severnim predelima Srbije očekuju se umerene, a u ostalim predelima Srbije i visoke vrednosti UV zračenja.

Prvi dan vikenda doneće južnim, centralnim i istočnim predelima Srbije i Pomoravlju umeren do jak severozapadni vetar. U ponedeljak će širom Srbije duvati pojačan jugozapadni vetar, koji će u Bačkoj i na planinama zapadne Srbije biti veoma jak.

Zbog vetrovitog, veoma toplog i suvog vremena, apeluje se da se na otvorenom ne pali vatra.

Već u utorak severu Vojvodine, a u sredu i ostalim predelima Srbije hladni front doneće jače pogoršanje i promenu vremena sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, pa će u drugoj polovini sledeće sedmice biti hladnije i za 15 stepeni, ponegde  i za čak 20 stepeni.

Dakle, u utorak, iako malo niže temperature, u većini predela biće i dalje sunčano i veoma toplo vreme, uz temperature do 30°C.

Hladni front pre podne stići će do severa Vojvodine i doneti naoblačenje, ali i skretanje vetra na veoma jak severni i severoistočni, pri prodoru hladnog fronta imaće prolazno i olujne udare. U ostalim predelima biće i dalje sunčano i veoma toplo.

Kasnije posle podne i uveče pogoršanje vremena zahvatiće celu Srbiju, ali i jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz jak severni vetar i osetniji pad temperature vazduha.

U sredu oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 12°C u Bačkoj do 24°C na jugoistoku Srbije.

U četvrtak na severu suvo, u ostalim predelima kiša, na višim planinama sneg.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Maksimalna temperatura biće od 10 do 16°C, u Beogradu do 14°C.

U petak i za sledeći vikend promenljivo oblačno i hladno za ovo doba godine, ponegde sa kišom i pljuskovina, na planinama sa susnežicom i snegom.

Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C.

Dakle, u drugoj polovini sledeće sedmice u delovima Srbije temperature će biti niže za 20 stepeni u odnosu na prethodne dane.

Stabilizacija vremena i postepeni porast temperature vazduha očekuje se od 23. aprila, pa će oko 25. aprila vreme biti u skladu sa kalendarom i one će biti od 20 do 25°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA