Vreme čitanja: oko 3 min.

Gradonačelnik Kraljeva sastao se sa predstavnicima Apotekarske ustanove

M. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Razgovaralo se, prema njegovim rečima, o mogućnosti rešavanja veoma važnog pitanja u interesu i zaposlenih, ali i svih građana Kraljeva

  • 0
kraljevo Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić sastao se danas sa predstavnicima Apotekarske ustanove, uključujući i direktora i članove Upravnog odbora, a sastao se i sa predstavnicima sindikata zaposlenih, sa kojima je razgovarao o mogućnosti rešavanja problema u vezi sa nesmetanim funkcionisanjem Apotekarske ustanove.

Razgovaralo se, prema njegovim rečima, o mogućnosti rešavanja veoma važnog pitanja u interesu i zaposlenih, ali i svih građana Kraljeva.

''Apotekarska ustanova u Kraljevu, Vrnjačkoj Banji i Raški zapošljava ukupno 99 radnika, medicinskog i nemedicinskog kadra. Neke od apoteka su rentabilne, ostvaruju značajne prihode. S druge strane, mnogo je apoteka koje imaju veoma mali promet, a da bi neka apoteka bila 'na nuli', treba da ima od tri i po do četiri miliona prometa mesečno. Nažalost, veliki broj apoteka nema taj promet i iz tog razloga nemaju dovoljno sredstava kako bi mogle da pokriju troškove poslovanja i isplate zarade'', poručio je Terzić u saopštenju.

Govoreći o sednici Skupštine grada Kraljeva zakazanoj za danas, ali koja nije održana zbog nedostatka kvoruma i na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda trebalo da bude razmatranje izveštaja direktora Apotekarske ustanove Kraljevo i odluka Upravnog odbora Apotekarske ustanove Kraljevo, Terzić je rekao da će biti zakazana sednica gradske Skupštine kad u potpunosti bude sagledana situaciju u vezi sa Apotekarskom ustanovom Kraljevo.

''Ja sam rekao da ćemo pred odbornike Skupštine izneti predlog davanja u zakup objekata Apotekarske ustanove, a oni će odlučivati da li će ili ne prihvatiti predlog o kojem govorimo. Mislim da nije imalo potrebe da se zakazuje sednica Skupštine sa onim tačkama koje bismo i mi stavili na dnevni red. Bilo je dovoljno sačekati deset-petnaest dana i opozicioni odbornici, kao i odbornici vladajućih političkih stranaka, imaće priliku da govore o ovim veoma bitnim pitanjima'', rekao je Terzić.

Prema njegovim rečima, problemi u radu Apotekarske ustanove su evidentni i nisu počeli juče, već od trenutka kada je omogućeno da se na recept lekovi mogu podići i u državnoj, ali i u privatnoj apoteci.

''Godine 2008. dolazi do izjednačavanja privatnih i državnih apoteka. Svako je mogao da bira gde će da podiže lekove, čime je utrt put u propast državnih apoteka. Naručivane su ogromne količine lekova, koje nisu mogle da se prodaju, pa su potom uništavane'', rekao je Terzić.

Dodao je da oni koji su ''uništili državne apoteke'' govore kako hoće da zaštite radnike.

''Radi se o najobičnijem licemerstvu. Za razliku od njih, mi pokušavamo da nađemo način koji će omogućiti da apoteke koje su rentabilne nastave da rade, da svi zaposleni u njima, i farmaceuti i tehničari, sačuvaju posao, ali i da pronađemo način kako da racionalizujemo broj onih apoteka koje nemaju dovoljan promet'', rekao je gradonačelnik.

Naveo je da će između 55 i 60 farmaceutskih tehničara nastaviti da radi, i da će to, kako je rekao, biti uslov na konkursu.

''Ako odlučimo da damo u zakup postojeće objekte Apotekarske ustanove, prvi uslov će biti da svi oni koji su do sada radili u tim objektima moraju da nastave da rade. Niko u tim objektima neće ostati bez posla. Inače, farmaceuti i farmaceutski tehničari veoma brzo mogu da dođu do posla'', ocenio je Terzić.

Ispred zgrade Skupštine Kraljeva danas je održan protest zaposlenih u Apotekarskoj ustanovi zbog privatizacije gradske farmaceutske kuće i odluke Grada da oglasi u zakup osam apotekarskih objekata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA