≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

25 godina od pogibije Dejana Kostića: U Klenku odata počast heroju sa Košara

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dejanov otac Duško je podsetio da je njegov sin iz Austrije, gde su tada živeli, dobrovoljno otišao u septembru 1998. godine na odsluženje redovnog vojnog roka u Valjevo, a kasnije je prekomandovan na najvažnije strateško mesto - granicu Srbije i Albanije

  • 0

"Veliki ponos i neizmerna tuga", tim rečima porodica Dejana Kostića(21) opisuje poslednje dve i po decenije zivota, kako je njihov sin položio svoj mladi život braneći otadžbinu, u jednoj od najvećih bitki u novijoj srpskoj istoriji, onoj koja se odigrala na Košarama 1999. godine.

Uz državne počasti, intoniranje himne i prisustvo predstavnika Ministarstva odbrane, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Opštine Ruma, boračkih udruzenja i Dejanove porodice i prijatelja, danas je na starom groblju u Klenku odata pošta mladiću koji je stradao za vreme redovnog služenja vojnog roka.

Opelo je služio sveštenik Srpske pravoslavne crkve Stanko Trkulja, a vence su između ostalih položili državni sekretari Mile Jelić (Min. odbrane) i Ninoslav Jovanović (Min. za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog), predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić Bošković, predsednik SO Ruma Stevan Kovačević, pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, predstavnici opštinskog SUBNOR-a, Udruzženja ratnih vojnih invalida, veterana Košara i Paštrika, romskih udruzenja, MZ Klenak i drugi.

Dejanov otac Duško je podsetio da je njegov sin iz Austrije, gde su tada živeli, dobrovoljno otišao u septembru 1998. godine na odsluženje redovnog vojnog roka u Valjevo, a kasnije je prekomandovan na najvažnije strateško mesto - granicu Srbije i Albanije, gde je svoj, tek započeti život, položio braneći našu zemlju u borbi sa terorističkom OVK.

Predsednica Ćirić Bošković je naglasila da je naša dužnost kao društva da negujemo kulturu sećanja na sve stradale vojnike i mladiće koji su branili svoju otadžbinu i narod, jer njihovi herojski činovi i nesebična ljubav prema otadžbini ostaju kao zavet.

Predsednica je podsetila da Dejan Kostić od 2021. u Klenku ima svoju ulicu, da se tabla nalazi baš na njegovoj rodnoj kući, a da ulicu u Rumi ima i Miša Uboja, takođe, srpski heroj koji je nešto ranije, polovinom 1998. godine, položio svoj život kao redovan vojnik, u borbi sa teroristima u južnoj srpskoj pokrajini - Kosovu i Metohiji.

Državni sekretar Ninoslav Jovanović se zahvalio Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane i ministru Milošu Vučeviću zato što je podigao kulturu sećanja na jedan viši nivo.

"Moramo da se sećamo ljudi koji su dali živote na braniku otadžbine, ali i da ukazujemo dužno poštovanje svima koji su branili našu zemlju. Dejan Kostić je srpski junak, heroj koji dolazi iz redova romske nacionalne zajednice. To mi je veoma važno danas da kazem, zato što su Romi i Srbi bratski narodi, jednako su delili i dobro i zlo“, istakao je Jovanović, prenosi Ruma.rs.

Dejan Kostić je u septembru 1998. godine služenje vojnog roka započeo u Valjevu, tokom NATO agresije 1999. godine je prekomandovan u Kosovsku Mitrovicu i naposletku na karaulu Košare. Od 16. aprila 1999. godine se vodio kao nestao, tek 2005. godine, nakon DNK-a analize, porodica je dobila njegove posmrtne ostatke i sahranila ga u rodnom Klenku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA