Vreme čitanja: oko 2 min.

Željkov raj u Lapovu: Siguran dom za povređene, stare i nesrećne konje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedini azil za konje u Srbiji pruža dom i zaštitu ne samo konjima već i drugim unesrećenim životinjama

  • 3
Željko Iličić Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Kada je pre dvanaest godina spasio svog prvog konja Željko Iličić je otkrio svoj poziv. Osnovao je jedini azil za konje na Balkanu 2015. godine na malom komadu zemlje u Lapovu. Kroz azil Staro brdo je od tada prošlo oko 80 konja. Iličić je uzimao izmučene, stare i zlostavljane konje, ali i one koji su dobro živeli, ali vlasnici o njima više nisu mogli da se brinu.

Željkov azil danas pruža utočište i brigu desetinama životinja.

- Bio sam svedok tužne sudbine konja koji je trebo da bude uspavan. Odlučio sam da pokušam da ga vratim u život i da ga zadržim ako preživi. I jeste -rekao je, prisećajući se prve životinje koju je spasio.

Jedan od Željkovih omiljenih konja tokom godina bio je pobednik lokalnog derbija koji je na kraju mirno umro od starosti. Još jedan, koji sada ima 28 godina, bio je u velikom broju srpskih filmova pre nego što se povukao u azil, ukočenih nogu od artritisa. Neki konji završe u neodređenom prostoru gde više nisu ni kućni ljubimci ni radna mašina na farmama, rekao je, pa postaju teret ljudima.

Violeta Jović, koja radi u azilu, seća se 2020. godine kada su veterinarski inspektori presreli kamion sa skoro dvadesetak konja koji su ilegalno bili namenjeni za klanje. Ona je rekla da su svi bili u lošem stanju, ali da je azil za većinu njih uspeo da nađe nove domove, dok su tri ostala pod njihovom brigom.

- Ovo više nije ni volintiranje, hobi ili posao. Ovo je postao moj život- rekla je Violeta

Azil pokušava da pronađe nove domove za što više životinja kako bi uvek bilo mesta za nove. Kada je konj spreman za usvajanje, utočište pokreće ponudu za potencijalne čuvare.

Staro Brdo danas brine o devet konja, dva magarca, jednom bivolu, sedam svinja i nekoliko pasa, mačaka i kokošaka. Sedam novorođenih mačića, pronađenih u zatvorenoj plastičnoj kesi, i sedam jorkširskih prasića pronađenih na deponiji, sada su odrasle životinje koje veoma vole da se maze i igraju. Kakofonija životinjskih zvukova odjekuje malim imanjem.

Utočište se finnsira donacijama, ali Iličić je rekao da se nada da će postati samoodrživ kroz različite inicijative, uključujući terapijsko jahanje. Lokalne vlasti su pomogle popravkom lokalnih puteva, a Iličić je sarađivao sa veterinarskim inspekcijama, ali još uvek ne postoji zakonski okvir da se njegov objekat registruje kao zvanično utočište za konje, preneo je VoA.

- Mi smo trenutno jedini na Balkanu i nadamo se da ćemo vremenom biti priznati od države - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA