Vreme čitanja: oko 3 min.

Temperatura raste do 33, pa sledi preokret: Očekuju se olujni udari vetra, padavine i pad temperature za 20°C

Vreme čitanja: oko 3 min.

U drugoj polovini sledeće sedmice vreme u Srbiji biće nalik jesenjem

  • 1
Vremenska prognoza Foto: Telegraf

Cela prva polovina juna u Srbiji je protekla u znaku sunčanog i veoma toplo vremena, odnosno pravog letnjeg vremena, nalik junskom. Temperature su neretko bile i za 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine, a dostizale su i 32°C.

Iako je vreme ovih dana pravo letnje i nalik junskom, noći i jutra su hladna, a u Sjenici je jutros mereno 1°C. U ostalim predelima Srbije minimalna temperatura kretala se od 5 do 12°C, u Beogradu je bilo 13°C. Kopaonik je merio 4, a Zlatibor 7°C.

Pred nama je još jedan sunčan i veoma topao dan, a maksimalna temperatura biće do 31°C, u Beogradu do 30°C.

U prilog ovakvom vremenu ide veoma visok vazdušni pritisak, pod uticajem anticiklona, dok sa severa Afrike preko Mediterana pristiže veoma topla vazdušna masa.

Ponedeljak će biti najtopliji dan u aprilu. Očekuje se sunčano i tropski toplo vreme, a lokalno se očekuje i do 33°C. Ipak, u većini predela maksimalna temperatura biće od 27 do 31-32°C.

Očekuje se pojačanje jugozapadnog vetra i osetniji pad vazdušnog pritiska i to će biti uvod u pogoršanje vremena.

U ponedeljak će u većem delu Srbije duvati umeren do pojačan jugozapadni vetar, u Vojvodini i na zapadu Srbije jak, u Bačkoj i na planinama zapadne i jugozapadne Srbije povremeno će imati olujne udare od 70 km/h.

Vetar će biti fenskog efekta i veoma suv, pa se apeluje na oprez zbog opasnosti od požara na otvorenom, tako da ne treba da se vatra pali na otvorenim površinama.

Sve do utorka očekuju se visoke vrednosti UV zračenja.

Inače, ovih dana temperature su više za 10 do 15 stepeni, s obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovaj deo aprila od 15 do 19°C.

I u utorak će u većem delu Srbije tokom većeg dela dana biti sunčano i dalje veoma toplo, uz temperature do 30°C i uz jak jugozapadni vetar, koji će na planinama imati i olujne udare.

Već ujutro na severu Vojvodine očekuje se prodor hladnog fronta, uz naoblačenje i skretanje vetra na jak severoistočni, a biće i osetno hladnije, maksimalna temperatura do 20°C. Zbog ovakve situacije, sredinom dana nad Vojvodinom se očekuje ogroman temperaturni gradijent, jer će u južnim predelima Vojvodine biti 28°C.

U utorak kasnije posle podne, uveče i tokom noći jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz naglo zahlađenje i jak severoistočni vetar.

Pr prodoru hladnog frona, prolazno se očekuju olujni udari severnog i severoistočnog vetra, uz udare od 70, pa i preko 80 km/h.

U sredu će hladni front podeliti Srbiju na dva dela, pa će se maksimalna temperatura kretati od 8-9°C na severu i zapadu Srbije i od 10°C u Beogradu do 20°C na jugu, jugoistoku i istoku Srbije. Biće oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, ponegde i uz obilnije padavine.

Od četvrtka do kraja sledeće sedmice biće promenljivo oblačno i hladno vreme za ovo doba godine, ponegde povremeno sa kišom, na višim planinama sa snegom.

U četvrtak će biti uglavnom suvo, a padavine se očekuju u petak i tokom vikenda, uz vreme nalik jesenjem.

Maksimalna temperatura biće od 10 do 16°C.

Dakle, posle dužeg perioda i prave letnje prve polovine juna, temperature će biti ispod proseka za ovo doba godine.

Stabilizacija vremena i postepeni porast temperatura očekuje se nakon 23. aprila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA