Vreme čitanja: oko 2 min.

Pećanci uz blagoslov vladike Teodosija pokrenuli obnovu srpskog groblja u Peći

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpsko gradsko groblje u Peći se nalazi odmah pored glavnog puta Peć - Dečani

  • 0
Peć obnova i sređivanje gradskog groblja i kapele Foto: Tanjug/Video

Crkvena opština Peć je, uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija, pokrenula inicijativu za obnovu i sređivanje gradskog groblja i kapele u Peći i pozvala Pеćаnce da se uključe u akciju.

Odbornik Crkvene opštine Peć Dragan Božović rekao je za Tanjug da je 1999. godine u Peći živelo oko 20.000 Srba, dok ih sada ima svega osam.

- Sad nas ima oko osam, otac Dragan, sveštenik sa svojom porodicom i par nas. Ovde na groblju, kao što ste videli ima dosta oštećenih spomenika, od kojih je većina oštećena 1999. godine - rekao je Božović koji je rođeni Pećanac.

On je naveo da je oko 30 do 40 odsto spomenika i grobnica oštećeno 1999. godine, dok je 10 odsto pretrpelo oštećenja posle.

- Nalazimo se ispred kapele kojoj smo prošle godine obeležili 100 godina postojanja. Kao što vidite na tabli, to je zadužbina porodice Barzut i treba da je obnovimo. Inače, po aktu lokalne samouprave grada Peći, brigu u grobljima preuzimaju verske zajednice. Naša Srpska pravoslavna crkva je tako, po blagoslovu našeg episkopa Teodosija, krenula sa obnovom i održavanjem ovog našeg groblja-  rekao je Božović.

Kaže da Crkvena opština Peć računa i na pomoć vernika u obnovi groblja i kapele.

Božović je dodao da na groblju ima dosta starih borova čije grane treba skratiti, jer mogu da padnu i oštete spomenike. Planirano je i sređivanja ulaza na groblje.

Na groblju se može videti veliki broj starih, oštećenih ili srušenih, spomenika sa imenima i prezimenima ispisanim ćirilicom.

Na groblju, u jednom kraju, u nizu su i spomenici učesnika Prvog svetskog rata. Stara kapela na groblju je, takođe, u dosta lošem stanju jer su oštećeni spoljni zidovi, kao i krov koji je urušen i zjapi otvoren, pa u nju mogu da ulaze životinje.

Na ulazu je pored krsta ispisano "učk".

U kapeli je šut, a u oltarskom prostoru iz jedne gomile čak raste trava.

Nedaleko od gradskog groblja u Peći, na uzvišci, u naselju Belo Polje nalazi se crkva posvećena Vavedenju presvete Bogorodice i u njenom dvorištu veoma stari krstovi - spomenici od kojih su, kažu Pećanci, neki stariji i od Boja na Kosovu.

Srpsko gradsko groblje u Peći se nalazi odmah pored glavnog puta Peć - Dečani i oko samog groblja su napravljene ili se grade stambeni i poslovni objekti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA