Vreme čitanja: oko 3 min.

Pašalić: Inkluzija u potpunosti zaživela u srpskoj prosveti, izazovi nisu nerešivi

J. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je istakao da se, kada se novi izveštaj uporedi sa prethodnim od pre šest godina, vidi samo napredak i da nema nazadovanja

  • 0
Zoran Pašalić, zaštitnik građana Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je inkluzija u potpunosti zaživela u srpskom obrazovanja i istakao da je inkluzivno obrazovanje jedno od najvažnijih prava deteta, kao i da su izazovi brojni, ali nisu nerešivi.

"Uvek se pojavljuju one prepreke koje se stalno ističu, a to je obim onih stručnih lica ili osoba koje treba da se bave decom koje imaju potrebe za inkluzivnim obrazovanjem i to je pitanje na kome mi dan danas radimo", rekao je zaštitnik građana.

U izjavi novinarima u Palati Srbije pre početka skupa na kome je predstavljen Poseban izveštaj Zaštitnika građana o sprovođenju inkluzivnog obrazovanja u Srbiji, Pašalić je naglasio da je zbog tih pitanja "ovoliko i složen skup, zbog toga je tu i ministar rada da bi jednostavno ti tehnički problemi uspešno bili rešeni".

"To je ono što nam je u ovom trenutku najvažnije", rekao je Pašalić.

Pašalić je istakao da se suočavaju sa brojnim izazovima pri finansiranju, a da su neki od njih nedostatak razumevanja i predrasude.

"Brojni izazovi su pred nama, ali oni nisu nerešivi", poručio je Pašalić.

On je istakao da se, kada se novi izveštaj uporedi sa prethodnim od pre šest godina, vidi samo napredak i da nema nazadovanja.

Na pitanje novinara o velikom broju pritužbi na mali broj stručnjaka i asistenata koje rade s decom kojima je potrebna inkluzija, kao i da nastavnici nisu dovoljno obučeni za rad s takvom decom, Pašalić je rekao da će problem broja stručnjaka, asistenata i pratilaca koji rade s tom decom rešiti, a da je ono što ne može tako lako da se reši odnos prema toj deci, odnosno predrasude koje postoje u društvu.

"Mi uvek govorimo o deci sa posebnim potrebama. Ne ističemo mnogo onu decu koji takođe spadaju u inkluzivno obrazovanje, a to su deca sa posebnim talentima. To je ono što zaštitnik građanin ističe sve vreme. Kako se posvećuje pažnja onoj deci koja imaju potrebu za podrškom, tako i onoj deci koja tu podršku trebaju da bi mogli svoje talente da ostvare", rekao je Pašalić.

Dodao je da takva deca trpe zato što je uglavnom medijska pažnja kada se dese neke tragične ili loše stvari, a da su talentovana deca slabo zastupljena u medijima i da im se ne obraća neka posebna pažnja, osim kada ne osvajaju neke nagrade.

"Mi ne možemo za kratko vreme uraditi nešto što je vrlo kompleksan problem. Znači nije samo broj asistenata. Problem je ono što je osnovno. A to je jedno zaista realno gledanje prema deci i onima koji imaju posebne potrebe i onima koji zaista imaju potrebu da im se posveti pažnja zbog izražene kreativnosti", poručio je Pašalić.

On je rekao da nije imao žalbi ili pritužbi roditelja da njihovo dete ili neka deca nisu prihvaćena.

"Opet se sve svodi na stvar predrasuda, na ono koliko mogu da se prihvate takva deca od strane okoline s kojom oni dolaze u kontakt. Ako ih okolina dobro prihvati, sve ide lakše", rekao je Pašalić.

On je istakao da je poseban problem što većina učenika ne prolazi kroz radionice za rad sa inkluzivom decom.

"Tih radionica je malo i one nisu sistemske uređene, već se to svodi na to koliko neko, govorimo o nastavnicima, profesorima, smatra da je potrebno da s tom decom rade. To je vrlo bitno pitanje, na tome treba raditi", zaključio je Pašalić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA