≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kisić: Mere pronatalitetne politike od velikog značaja za tržište rada

M. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Navela je da su ove mere, uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počele da daju rezultate te je stopa fertiliteta danas 1,63, za razliku od 1,43 kolika je bila 2011. godine

  • 1
Darija Kisić Foto: Nikola Tomić

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je danas da natalitet i životni vek imaju ogroman uticaj na tržište rada i naglasila da su mere pronatalitetne politike od velike važnosti za prevazilaženje ovih izazova.

Kisić je na konferenciji "Jedan region, jedno tržište - korak ka zajedničkom tržištu EU" rekla da smanjenje nataliteta nepovoljno utiče na kretanja na tržištu rada, dok produženi životni vek ima pozitivan uticaj, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Nagasila je da su finansijska izdvajanja za populacionu politiku 12 puta veća u odnosu na 2012. godinu.

"Roditelji danas za rođenje trećeg deteta dobijaju nešto više od dva miliona dinara, za četvrto tri miliona dinara, a prvi put postoje i subvencije za majke za kupovinu prve nekretnine u vidu bespovratnih sredstava do 20 odsto vrednosti nekretnine, a najviše do 20.000 evra", rekla je Kisić.

Navela je da su ove mere, uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počele da daju rezultate te je stopa fertiliteta danas 1,63, za razliku od 1,43 kolika je bila 2011. godine.

Istakla je da, međutim, to nije dovoljno i da su konferencije ovog tipa značajne, jer zajednička saradnja predstavnika regiona otvara put za dalji napredak i razvoj.

"Ne može niko drugi bolje znati šta nam treba od nas samih, do nas je da otvorimo granice, da radimo, da privređujemo, a sigurna sam da nam takav način saradnje i razmišljanja otvara put u korist svih nas zajedno", zaključila je Kisić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA