Vreme čitanja: oko 1 min.

"Njima dugujemo večno sećanje": Pre 83 godine herojski su odbranili Užice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre 83 godine, pripadnici Osme nemačke tenkovske divizije, prilikom ulaska u Užice naišli su na iznenađujuće jak otpor

  • 0
Užice, polaganje venaca, spomenik palim borcima Foto: Grad Užice

U aprilskom ratu 1941. godine, na današnji dan, Užičani su pružili snažan otpor fašističkom agresoru i tom bitkom odbranili svoj grad, koji je među retkim gradovima u porobljenoj Evropi koji su se tada sukobili.

I posle osam decenija Užice pamti svoje heroje, pa su danas tim povodom, na čelu sa gradonačelnicom, na spomenik palim borcima na Sarića Osoju, položili venac i podsetili na herojski čin onih koji su tog jutra branili Užice.

- Pre 83 godine, pripadnici Osme nemačke tenkovske divizije, prilikom ulaska u Užice naišli su na iznenađujuće jak otpor. Milivoje Zečević, narednik jugoslovenske vojske, hrabro je skočio na nemački tenk, ubacio bombu i uništio njegovu posadu, ali je i sam poginuo. Na mestu svog herojskog podviga je i sahranjen. Pored njega, prema raspoloživim podacima u borbama za odbranu Užica tog jutra, poginulo je 118 osoba - rekla je gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević i poručila:

- Njima dugujemo večno sećanje i poštovanje. Zato smo danas ovde, da se poklonimo njihovim senima i pokažemo da cenimo njihovu hrabrost i požrtvovanost, jer svoje heroje Užice ne zaboravlja.

Kao i prethodnih godina sveštenici užičke crkve služili li su parastos poginulima, a vence su pored predstavnika grada i Subnor - a položile delegacije Gradske opštine Sevojno, MZ Carina, Vojske Srbije, Gradski odbor potomaka ratnika "Major Kosta Todorović" 1912 - 1920, Udruženje ratnih vojnih veterana Zlatiborskog okruga, Užica i Sevojna i Socijalističke partije Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA