Vreme čitanja: oko 2 min.

Marjan je najbolji mladi pekar u Srbiji: Pobedio je u spremanju pletenice, a želi da postane burek-majstor

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voleo bih da naučim da bacam kore za burek, kaže ovaj talentovani učenik iz Subotice

  • 1
Marjan Katančić, pekar Foto: Subotica.com

Marjan Katančić, učenik završnog razreda Hemijsko-tehnološke škole u Subotici, osvojio je prvo mesto na 22. republičkom takmičenju održanom u Bačkoj Topoli. Takmičio se u oblasti pekarstva, a zadatak koji je uradio bolje od svih drugih takmičara jeste priprema pletenice.

Republičko takmičenje u Bačkoj Topoli okupilo je učenike tri smera - pekar, mesar i prehrambeni tehničar, a svako se takmičio u svojoj oblasti. U konkurenciji 15 pekara, Marjan Katančić pokazao se najboljim.

- Spremao sam se tako da pobedim, bio sam spreman na to. Pekara u Bačkoj Topoli gde smo se takmičili je mala, pa nas je po dvoje ulazilo unutra. Ja sam ušao treći, i odmah sam znao da je to to. Video sam konkurenciju, video sam kako drugi rade i kako ja radim, i prosto sam znao da ću biti prvi - kaže Marjan za portal "Subotica.com"

Na ideju da se bavi pekarstvom došao je od starijih prijatelja. Iako u početku nije bilo baš sve onako kako je zamišljao, sada je siguran da je pronašao poziv koji ga ispunajva i kojim će nastaviti da se bavi u budućnosti.

Marjan Katančić, pekar Marjan Katančić

- U prvoj godini se i nisam baš nešto preterano zainteresovao, jer je više bilo teorijski. Ali, kada smo u drugoj i trećoj godini počeli više da se bavimo proizvodnjom, tu sam se više zainteresovao. Pronašao se u pozivu pekara, i nastaviću da se bavim ovim poslom, mada još ne znam gde ću da se zaposlim, razmišljaću kada završim školu - objašnjava on.

Plan za budućnost je i da usavrši spremanje bureka, odnosno da postane burek-majstor.

- Voleo bih da postanem burek-majstor, da naučim da bacam kore za burek. To trenutno učim, radim na tome, ali nemam mnogo iskustva. Vremenom, doći ću i do tog trenutka kada ću znati dobro to da radim - zaključuje Marjan.

Obrazovni profili trećeg stepena - zanatska zanimanja u koja spadaju pekar i poslastičar, deficitarna su zanimanja kako u našem gradu tako i šire. Iz ove škole napominju da nakon završenog školovanja, ovi učenici brzo i lako mogu doći do dobro plaćenog posla.

Marjan Katančić, pekar Marjan Katančić

- Učenici odmah nakon završenog školovanja mogu da se zaposle, a to im dodatno olakšava dualni princip obrazovanja gde pored učenja, stiču i praktična znanja kod poslodavaca kod kojih nerteko mogu naći i posao. Naredne godine u planu upisa neće se naći obrazovni profil pekar, već posalstičar, prvi put na srpskom nastavnom jeziku. Ali, već od naredne školske godine, vraćamo se ovom smeru, gde su naši učenici izuzetni i postižu odlične rezultate - kaže Jadranka Vojnić Purčar, koordinator praktične nastave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA