≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Srbija između dva ciklona, uskoro udara hladni front: Evo šta nas očekuje u narednih 10 dana

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nakon što je ovih dana bilo i za 15 stepeni toplije od proseka za april, narednih dana biće hladnije i za 10 stepeni u odnossu na prosek, a za 20 stepeni u odnosu na prethodne dane

  • 2

Prva polovina aprila protekla je u znaku pravog letnjeg vremena, nalik junskom, a bilo je dana i sa prosečnim temperaturama za jul. Već poslednjeg dana marta zabeležen je tropski dan, uz 30°C, a nekoliko tropskih dana bilo je i tokom prve polovine aprila. 

Vrhunac vrućina zabeležen je tokom jučerašnjeg dana, a maksimalna temperatura dostigla je 34°C.

Današnje maksimalne dnevne i minimalne jutarnje temperature vazduha u Srbiji Foto: Ogimet
Današnje temperature vazduha Foto: Meteociel
Današnje temperature vazduha Foto: Meteociel

Danas se očekuje nagli preokret vremena.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Danas se snažan ciklon svojim centrom premešta preko centralne Evrope dalje ka istoku, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front. Ovi sistemi doneli su centralnoj Evropi i severozapadu Balkana jače zahlađenje sa kišom, a u Alpima pada i sneg.

Istovremeno, ciklon se nalazi i nad severnom obalom Afrike i salje oblačnost ka Balkanu, istovremeno, u sklopu snažnog južnog strujanja osim vrlo tople vazdušne mase, pristižu i čestice pustinjskog peska.

Nad većim delom Srbije je i danas veoma toplo, ali je ciklon sa severa Afrke doneo naoblačenje, pri čemu je vazdušni pritisak u padu i ima vrednosti znatno ispod normale. Temperature će i danas dostizati 30°C, a vrlo toplo vreme praćeno je i veoma jakim jugozapadnim vetrom, na planinama i sa olujnim udarima. Vetar je veoma suvog i fenskog efekta, pa se apeluje i na opsnost od požara na otovrenom, kao i da se vatra ne pali na otvorenom.

U ovom času hladni front sa severa i severozapada već je stigao do severa Vojvodine, pa je danas u ovim predelima osetno hladnije, uz jak severoistiočni vetar, a u Subotici je trenutno 16°C.

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 16°C u Subotici do 29-30°C u Banatskom Karlovcu, Negotinu i u Zaječaru, u Beogradu je 25°C, a oko podneva je bilo 26-27°C. Zlatibor meri 21°C, Sjenica 18°C, a Kopaonik 11°C.

Trenutne temperature vazduha Foto: Metociel

Do kraja dana hladni front sa severa Vojvodine nastaviće put dalje na jug preko ostalih predela Srbije i do večeri stići i do juga zemlje i na svom putu doneti jako zahlađenje, ali i skretanje jugozapadnog vetra na veoma jak severoistočni, pri prodoru hladnog fronta prolazno povremeno i sa olujnim udarima.

Trenutne temperature vazduha Foto: Metociel

Krajem dana, tokom večeri i noći u svim predelima očekuju se kiša i pljuskovi sa grmljavinom, ponegde i grmljavinske oluje i nepogode.

Po prodoru hladnog fronta u toku večeri i noći uslediće osetniji porast vazdušnog pritiska, a u sklopu prostrane visinske doline sa severa, očekuje se i prodor osetno hladnije vazdušne mase.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Hladni front, uz snažno severno visinsko srtrujanje pročistiće i atmosferu nad nama od peska i prašine iz Sahare, a kišom će atmosfera biti dodatno pročišćena, tako da neće padati prljava kiša sa česticama peska iz Sahare.

U sredu će biti oblačno i osetno hladnije sa kišom i pljuskovima, na jugu i jugoistoku  sa pljuskovima i grmljavinom. Na planinama zapadne i jugozapadne Srbije očekuje se i sneg.

Jutarnja temperatura biće od 6 do 12°C, maksimalna dnevna od 8°C u zapadnim do 17°C u južnim predelima Srbije. U Beogardu temperatura bez većeg kolebanja i biće od 8 do 10°C.

Prosek maksimalne temperature za april u Srbije je od 15-16 do 19-20°C.

Dakle, nakon što su do juče temperature bile i za 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine, one će sutra biti ispod normale, u Beogradu i na zapadu Srbije i za 10 stepeni od proseka, a za čak 20 stepeni, ponegde i više u odnosu na tempetature od prethodnih dana.

Kišovito i hladno vreme biće i u četvrtak, na jugu i istoku povremeno i sa pljuskovima sa grmljavinom, dok se na planinama očekuju susnežica i sneg.

Snežna granica spustiće se na 900-1000 metara i većina tih predela mogla bi i da se zabeli, dok bi na višim planinama poput Kopaonika, Zlatara, Stare planine, Golije i planina Kim palo i do 20 cm snega.

Krajem dana na severu Srbije očekuje se prestanak padavina.

U petak i za vikend promenljivo oblačno, u petak i u subotu u većini predela suvo, samo na jugu sa kišom, na planinama sa snegom.

Pod uticajem visinskog ciklona očekuje se relativno hladno vreme.

Visinski ciklon Foto: w2u

U nedelju i ponedeljak kiša se očekuje u većini predela, na planinama sneg.

Jutarnja temperatura od četvrtka do nedelje u većini predela biće oko 5°C, na višim planinama ispod 0°C, a maksimalna dnevna kretaće se od 10-11 do 16-17°C, u Beogradu od 12 do 16°C, a na višim planinama od 0 do 4°C.

S obzirom na to da će prodor hladnog fronta doneti drastično zahlađenje i oduvati leto, a doneti nam pravu jesen, planinama čak i zinu, u drugoj polovini ove sedmice očekuju nas temperature i ispod proseka za ovo doba godine.

Sve u svemu i pored toga, ovogodišnja prva polovina aprilaući će u istoriju kao najtoplija ikada, odnosno otkad se vrše merenja, a kada u obzir uzmemo srednje maksimalne vrednosti temperatura.

Stabilizacija vremena očekuje se od 25. aprila, uz postepeni porast temperatura na vrednosti iznad 20°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    16. april 2024 | 14:58

    Udaraju nas samo cene po dzepu u radnjama.

  • PERA

    16. april 2024 | 18:11

    ETO VSĐAM DOKAZA ZA ,,GLOBALNO ZAGREVANJE,, ! ČITAJTE MILUTINA MILANKOVIĆA O SMENI LEDENIH DOBA...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA