≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neverovatna akcija na mrežama u Srbiji: Ne dozvolimo da neko ko nema dovoljno novca, bude tužan na ovaj dan

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ljudi poklanjaju i nude besplatno svoje usluge baš za pvaj dan

  • 1
matura, matursko veče maturanti Foto: Shutterstock

Bliže se male i velike mature, a sve devojčice žele da tog dana izgledaju specijalno, posebno, kao prave princeze. Za njih počinje muka oko traženja one savršene haljine, ali i za roditelje. Moraju da se naoružaju strpljenjem i novcem.

Dovoljno je vremena da se "ulovi" prava haljina ili odelo. Međutim, šta da rade oni koji ne mogu sebi da priušte takav trošak? Deca možda neće reći roditeljima koliko bi im značilo da imaju novu haljinu, da njihova bude baš ona koju su jutros videli u izlogu na putu do škole. Želeći da sačuvaju roditelje dodatnog stresa neće im izneti svoju želju, ali će na maturu možda otići tužni. Neki možda neće ni otići.

Dan mature je poseban za sve dečake i devojčice, momke i devojke, jer je to nekima i prvi put kada će obući svečano odelo, haljinu, košulju. Izaći iz dečačkih trenerki, pantalona i bar za taj dan postati mali gospodini. Zato se danas nekako podrazumeva da "se odelo mora obući na maturu". Pre smao desetak godina, potpuno je normlano bilo da izbor padne na pantalone i košulju. Danas već to mora biti ceo komplet. Od novih cipela, pantalona, košulje, psluka, sakoa, kravate...

Trg kralj Milana, Maturantski ples Foto: ATA Images

Devojke biraju svečanu toaletu, štikle, zakazuju frizera, profesionalnu šminku, ali do izbora odgovarajuće haljine i odela prolaze meseci.

Nažalost, neke nisu u mogućnosti sebi to da priušte. Zbog toga, poslednjih godina sve više je onihm a naročito na mrežama, koji odlučuju da poklone svoje odelo, haljinu i time obraduju maturante. Šminkerke i frizerke često organizuju besplatne termine kako se devojke koje nisu u mogućnosti da plate ovu uslugu ne bi osećale loše, jer svi znamo koliko su tinejdžeri osetljivi i često nesigurni u sebe.

- Kada je kupovina u pitanju prilično sam brzopleta, jer uvek kupujem ono što mi se sviđa i tražim najmanju veličinu. Nekada se desi da mi bude velika garderoba koju kupim, pa onda to stoji tako dok ne poklonim nekome. Godinama unazad poklanjam haljine, najjednostavnije okačim na mreže, javi se neko kome se sviđa a sprema se za maturu, ili pak zna nekoga kome je potrebno. Lepo je što smo solidarni i što imamo razvijenu empatiju prema drugima, jer zaista veliki broj devojaka masovno poklanja haljine i to su u pitanju zaista lepi komadi garderobe, i to je zaista pohvalno - kaže Ivana iz Beograda.

BEOGRAD MATURA SLAVLJE Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Iako se na ovaj korak darivanja češće odlučuju devojke, danas je osmeh na lice nekom momku izmamio mladić iz Novog Sada koji je odlučio da svoje odelo prosledi dalje, konkretnije, nekom maturantu koji nije u prilici da odvoji veću sumu novca kako bi se svečano obukao za taj dan.

Ovakve akcije se već godinama sprovode, a apel je da ih bude još više. Neretko se na društvenim mrežama može videti kako neko nudi haljinu, odelo, šminku ili frizuru za taj specijalan dan.

Maturanti, Zvečan Foto: Telegraf/ustupljene fotografije

Svaka od nas sigurno u ormaru ima neku haljinu koju je obukla jednom i nikada više. Okruženi smo mladim devojkama, maturantkinjama, apsolventkinjama, stoga poklonimo ih njima.

Ne dozvolimo da neko ko nema dovoljno novca bude tužan tog dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA