Vreme čitanja: oko 1 min.

Odgovor države na digitalno nasilje nad decom platforma "Čuvam te": Do sad prijavljeno 3.313 slučajeva

K. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Platforma "Čuvam te" ima za cilj zaštitu dece od svih oblika nasilja

  • 0
Saopštenje, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Foto: Dejan Urošević

Digitalno doba donelo nam je ogromne prednosti, ali i brojne izazove, među kojima je i digitalno nasilje nad decom, istakla je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić na konferenciji "Bezbednost dece u digitalnoj epohi", koju je organizovala Fondacija "Angelina".

Ministarka Kisić je naglasila da je zbog toga veoma važno ići u korak sa vremenom i razvojem digitalnog sveta, a da je jedan od odgovora države na ove izazove platforma "Čuvam te", čiji je cilj zaštita dece od svih oblika nasilja, a na kojoj je do sada prijavljeno 3.313 slučajeva nasilja.

- Od ovog broja 19,1 odsto odnosilo se na digitalno nasilje. Na žalost, najveći broj prijava odnosi se na fizičko nasilje, gotovo polovina, onda sledi psihičko nasilje, pa vršnjačko nasilje - rekla je Kisić.

Ministarka Kisić je ukazala da platforma "Čuvam te", u čijem je nastanku i razvoju učestvovalo i Ministarstvo za brigu o porodici i demograifju, predstavlja digitalnu aplikaciju koja omogućava svakome da prijavi nasilje nad detetom ili nasilje u kome učestvuje dete, kako bi nadležni organi, policija, školska uprava i centri za socijalni rad, mogli da reaguju i preduzmu korake iz svojih nadležnosti.

Prof. dr Kisić je, kada je u pitanju bezbednost dece u digitalnoj epohi, a ne umanjujući značaj svih u lancu zaštite dece, istakla i značaj porodice, koja je naša baza i mesto na kome crpimo energiju i mesto gde se učimo pravim vrednostima.

Ministarka Kisić je zahvalila Fondaciji "Angelina" i Anđelku Aćimoviću na organizaciji ove konferencije, koja je okupila direktore, pedagoge, psihologe, učitelje i nastavnike beogradskih osnovnih i srednjih škola, i na prilici da se razmene mišljenja i iskustva o ovoj izuzetno važnoj temi.

- Hvala ovoj fondaciji i Anđelku što nas je sve okupio i što svoju snagu, uprkos najstražnijoj tragediji koja je zadesila njegovu porodicu, usmerava da druga deca budu zaštićena - rekla je Kisić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA