Vreme čitanja: oko 1 min.

SPC danas slavi Svete mučenike Agatopoda i Teodula: Odbili da se odreknu Hrista, uzviknuli OVO i otišli u smrt

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi je bio ukrašen staračkom sedinom, a drugi mladićkom celomudrenošću

  • 1
Sveti mučenici Agatopod i Teodul Foto: spc.rs

Vernici i Srpska pravoslavna crkva, prema crkvenom kalendaru, danas slave svete mučenike Agatopoda i Teodula. Jedan je bio đakon, a drugi podđakon u crkvi u Solunu.

Prvi je bio ukrašen staračkom sedinom, a drugi mladićkom celomudrenošću.

U vreme cara Dioklecijana vladala je hajka na hrišćane. Ova dvojica svetitelja su pozvana da dođu na sud, zbog svoje vere. Veoma srećni pošli su na ovo suđenje, govoreći da su hrišćani.

Svi saveti sudije da se odreknu hrišćanske vere i da se pokore idolima bili su uzaludni. Oni se nisu pokolebali u svojoj čvrstoj veri. Zato su ih poslali u zatvor.

Posle dužeg tamnovanja i izgladnjavanja, bili su osuđeni na smrt i trebalo je da završe potopljeni na dnu mora. Tada im staviše po jedan kamen oko vrata i vezaše im ruke. Onda su ih poveli da ih potope u more. Kada su hteli da gurnu Svetog Agatopoda, on je rekao: "Evo drugim krštenjem peremo se od svih grehova i čisti odlazimo Isusu Hristu".

Njihova potopljena tela more je uskoro izbacilo na obalu i hrišćani su ih časno sahranili.

Sveti Teodul se javio poznanicima, kao anđeo svetao u belom i poručio da se njegovo imanje razdeli siromasima. Ovi Hristovi vojnici postradali su u vreme cara Dioklecijana i solunskog kneza Faustina 303. godine.

Tropar (glas 4):Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

(Telegraf.rs)

Video: Vladika Andrej za Telegraf: "Crkva ovde kao majka koja je došla da potraži svoju duhovnu decu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    18. april 2024 | 06:33

    SLAVA SVETIM MUČENICIMA AGATOPODU I TEODULU. AMIN.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA