Vreme čitanja: oko 2 min.

Opština Kladovo priredila bogat program povodom Dana opštine i 500 godina tvrđave Fetislam

K. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za realizaciju projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam ”, u obnovi i rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave Fetislam iz fondova EU opredeljeno je oko 1,3 miliona evra

  • 0
Kladovo Foto: Ustupljene fotografije /Opština Kladovo

Povodom proslave Dana opštine Kladovo i značajnog jubileja, 500 godina tvrđave Fetislam, kulturno-istoriskog kompleksa, opština organizuje od 22. do 26. aprila raznovrstan kulturni program.

Tim povodom, predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić ističe da je lokalna samouprava pripremila bogat i zanimljiv program namenjen građanima Kladova, gostima opštine i mnogobrojnim turistima.

- Obeležavanje pet vekova zvrđave Fetislam je događaj od velikog značaja za opštinu, ali i region. Tvrđava Fetislam i Kladovo su neraskidivo povezani, dele sudbinu vekovima, a stanje tvrđave umnogome oslikava i stanje u gradu  i obrnuto. Danas je tvrđava Fetislam kulturno- istorijski spomenik pred čijom lepotom mnogobrojni turisti koji dolaze u naš grad ostaju zatečeni i oduševljeni. Građani Kladova su danas ponosni jer će u istoriji ovog zdanja, koje traje vekovima, ostati zabeleženi kao oni koji su je rekonstruisali, oživeli, dali joj sadržaj - ističe Nikolić

Svečanost će 22. aprila otpočeti u Domu kulture gde će od 11 časova biti odigrana pozorišna predstava za decu protiv vršnjačkog nasilja "Mi se ne rugamo", pozorišta "Velik mali princ" iz Beograda. Sutradan, sa početkom od 20 časova, u bioskopsko-pozorišnoj sali Doma kulture biće izvedena pozorišna predstava "Hotel 88".

U ambijentu Vizitor centra tvrđave, u sredu, 24. aprila u 12 časova, je otvaranje dokumentarne izložbe "Vekovi Fetislama" (1524-2024), koju je pripremila Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo. Sutradan, na platou kod Doma omladine za sve meštane i posetioce našeg grada koncert će od 20 časova održati "Amadeus bend".

Poslednjeg dana višednevne proslave Dana opštine Kladovo i velikog jubileja tvrđave Fetislam, na letnjoj sceni Malog grada, od 12 do 19 časova, biće održana interaktivna radionica srednjovekovnih veština i zanata koju realizuje Udruženje „Beli orlovi“. Grčki horski ansambl Evropola „I. Kapodistria“ nastupiće od 18 sati, a Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" iz Gračanice od 19 časova. Celovečernji koncert Danice Crnogorčević je od 20:30 časova u bajkovitom ambijentu letnje scene u Malom gradu.

Kladovo Foto: Ustupljene fotografije /Opština Kladovo

Obnovljena tvrđava Fetislam sa rekonstruisanom letnjom pozornicom je 26. aprila 2023.godine, na Dan opštine Kladovo, svečano otvorena uz prisustvo predesednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, šefa Delegacije Evropske unije Emanuela Žiofrea i ambasadorke Savezne Republike Nemačke Anke Konrad, ministara, predstavnika diplomatskog kora i velikog broja građana Kladova.

Za realizaciju projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam ”, u obnovi i rekonstrukciji srednjovekovne tvrđave Fetislam iz fondova EU opredeljeno je oko 1,3 miliona evra. Opština Kladovo je od EU dobila još 78.000 evra za uređenje moderne pešačko-biciklističke staze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA