Vreme čitanja: oko 2 min.

Nasilje u novosadskim školama svedeno na minimum: Vučinić ima savet za roditelje

M. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saradnja sa roditeljima ne funkcioniše uvek najbolje, istakla je Vučinić i dodala da oni često greše iz više razloga i nekada je to prezaštićen stav prema svom detetu

  • 0
Škola učionica vršnjačko nasilje tuča Foto: Shutterstock

Članica Gradskog veća za obrazovanje, Dina Vučinić istakla je da prisustvo policije u školama jeste dalo ozbiljne rezultate i da se zbog toga deca osećaju dosta sigurnije, a tom prilikom gostujući na jednoj televiziji, ona se osvrnula i na onlajn nasilje koje je svoj pik doživelo još za vreme korone.

"Trenutno u Novom Sadu imamo više oblika nasilja prvog nivoa, ali to nije zabrinjavajuće. To nam govori da su se prosvetni radnici, roditelji, rukovodioci potpuno osvestili kako da prepoznaju i prijave nasinje. Imamo manji broj nasilja drugog i trećeg nivoa, a vidimo i da je prisustvo policajaca u školama dalo rezultate. MUP je odlučio da, nakon nemilog događaja pre godinu dana, da pripadnici unutrašnjih poslova budu prisutni svaki dan u svim smenama i ja im se ovim putem zahvaljujem.To nije lako organizovati, imamo 55 škola u gradu. I ja kada vodim svoje dete u školu osećam se sigurnije kada ih vidim, kao i moje dete", istakla je članica Gradskog veća, kako prenosi Dnevnik.rs.

Saradnja sa roditeljima ne funkcioniše uvek najbolje, istakla je Vučinić i dodala da oni često greše iz više razloga i nekada je to prezaštićen stav prema svom detetu.

"Mi decu učimo šta su njihova prava, a ne obaveze i moramo da napomenemo da i roditelji imaju obaveze i da su odgovorni za ponašanje deteta u školama. Najgore je kada roditelj izmesti problem van institucije, kada nema poverenja. Sve će biti dobro kada roditelji vrate poverenje u institucije. U Novom Sadu koordinaciono telo funkcioniše već 10 godina i prošli smo sve obuke sa osnovnim i srednjim školama. Od aprila želimo da ovu obuku prođemo sa roditeljima. Postoje jasni koraci u postupanju kada se desi nasilje ili se sumnja na nasilje. Pozvaćemo ih sve krajem aprila, a obuku rade prosvetni inspektori, predstavnici Centra za socijalni rad i policije".

Vučinić je naglasila da onlajn nasilje nije nova pojava i da je naročito bilo u porastu tokom korone te da su to posledice novog doba. Navela je i da su na tom nivou roditelji bitna karika.

"Najbolje je uveče pregledati telefone i videti šta su pretraživali. Ja to radim na primer. Mi ne možemo da uđemo u svaku porodicu. Prosvetni radnici iz ljubavi rade ovaj posao i drago mi je što su im povećali platu krajem godine, jer su nam važna karika u društvu. Smatram da zaslužuju još veću satisfakciju. Moramo svi zajedno da radimo, jer samo tako možemo da stvorimo bezbedno okruženje za decu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA