≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umro Đorđe Bobić

I. A.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rođen je u Beogradu 1939. godine

 • 2
Đorđe Bobić Foto: ATA Images

Danas je, posle kraće bolesti, u Beogradu preminuo Đorđe Bobić, arhitekta. Rođen je u Beogradu 1939. godine. Poznat je po mnogobrojnim projektima diljem Srbije, Jugoslavije kao i Rusije. Autor je brojnih knjiga iz oblasti arhitekture, urbanizma kao i sociologije grada. Izlagao je i kao karikaturista. Bio je gradski arhitekta u doba posle demokratskih promena.

Đorđe Bobić se rodio 1939. u Beogradu, pred početak Drugog svetskog rata. Kad se rat završio školovao se u Beogradu i maturirao u Petoj beogradskoj gimnaziji. Potom je studirao arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i ponet mladenačkom radoznalošću započinje Traganje za gradom.

Diplomu je stekao 1965. i sledeće četiri godine radio je arhitektonske vežbe u Parizu.

Vratio se u Beograd posle studentskih demonstracija koje je doživeo na bulevaru Saint Germain des Pres i od tada je obavljao urbanističke i arhitektonske zadatke.

Prvi arhitektonski projekat koji je posle studija potpisao Đorđe Bobić bio je krematorijum na Novom Beogradu, piše N1.

I od tada mu je krenulo: radio je urbanistički plan Beograda, projekat Svetosavskog trga, rekonstruisao pijacu Zeleni venac, osmislio strelište u Titogradu, sportsku salu u Splitu, rekreativni park u Parizu, marinu u Libiji, kompleks hotela u Zanzibaru, hotel u Sočiju, i još mnogo toga, a nedavno je sam sazidao splav na Adi, bez ijednog šrafa, eksera i metalne konstrukcije.

Urbanizam i Arhitekturu je praktikovao najviše u Beogradu, ali i u Parizu, Zenici, Moskvi, Sarajevu, Skoplju, Zagrebu, Nišu, Zanzibaru, Izoli, Sočiju, Splitu, Jakutsku, Titogradu, Belokurihi, Kruševcu, Kijevu, Banja Luci, Budvi, Petrovcu na moru, Lipecku.

Tokom pedeset godina uradio je 300 urbanističkih i arhitektonskih projekata, učestvovao na 40 javnih konkursa, od čega je 28 nagrađeno, a 10 projekata je steklo prvu nagradu.

Objavio je knjigu crteža Radni naslov: ! (2008), knjigu eseja Beleženje po Beogradu (2010), autobiografski prikaz pola veka truda Traganje za gradom (2012), knjigu crteža Linije (2015) i knjigu eseja Arhitektura u iznudi (2019).

Od 2004. do 2008. godine, na poziv Nenada Bogdanovića, gradonačelnika Beograda, obavljao je dužnost Glavnog arhitekte grada Beograda. Posle toga je opet bio samo arhitekta, tragalac za gradom.

Za prilježan rad Rusi su ga 1997. počastvovali Velikom godišnjom nagradom Ruske akademije arhitekture, a 1998. godine Velikom srebrnom medaljom Saveza arhitekata Rusije.

Govorio je francuski i engleski jezik i pasivno ruski.

(Telegraf.rs/Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • BASA

  19. april 2024 | 20:42

  Divan čovek ! Vrhunski graditelj ! Saučešće porodici i svim njegovim poštovaocima i kolegama ! Počivajte u miru !

 • Z

  19. april 2024 | 20:54

  Neka ti večna slava. Amin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA