Vreme čitanja: oko 2 min.

Patrijarh Porfirije: Treba da se opredelimo za preobražaj i pokajanje

E. H.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Patrijarh je danas držao besedu tokom liturgije u crkvi Svetog Simeona Mirotočivog

  • 10

Patrijarh srpski Porfirije rekao je danas, u besedi tokom liturgije u crkvi Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu, da "treba da se opredelimo za preobražaj i pokajanje, za ispravno pravoslavno upotrebljavanje darova od Boga".

On je besedu posvetio kraju pete sedmice posta koja protiče u znaku Svete Marije Egipćanke, koja je, podseća partijarh, bila slaba u duhovnom životu i zbog toga joj nije dozvoljeno da uđe u hram Vasrksenja Gospodnjeg.

- I to je podstaklo nju da zaviri u svoju dušu, da se preispita i da razume da je od Boga dobila mnoštvo darova besplatno da bi kroz te darove uzrastala, da bi se kroz te darove umnožavala, da bi kroz te darove stigla do cilja postojanja, do cilja života, do smisla postojanja, a to je zajednica sa Bogom u potpunom predavanju Bogu, u poverenju u odnosu na Boga bez kojeg nema istinskog prepoznavanja drugog čoveka, onog koji je pored nas, svog brata, svoje sestre, svog bližnjeg - stoji u besedi poglavara Srpske pravoslavne crkve.

On poručuje da kroz proslavljanje Svete Marije Egipćanke otkrivamo i sam smisao posta, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Dodaje da je ona ono što smo svi mi, ali istovremeno i ono na šta smo svi pozvani da budemo.

- Zato post nije ništa drugo nego poziv na preobražaj - kaže Porfirije.

On pojašnjava da nam je ono što smo dobili od Boga dato da budemo radosni, da budemo ispunjeni punoćom i lepotom, a ne da bi to bio kamen spoticanja u našem životu da bi nas mučilo, da bi nam stvaralo ozlojeđenost i prazninu u duši.

- Dobili smo darove od Boga da bismo služili baš onako kako nam sam Gospod kroz svoja sveta usta proiznosi obraćajući se svojim apostolima, zapravo upućujući svoju reč, večnu reč i nama danas i svim ljudima svih vremena - kaže Porfirije u besedi.

Napomenuo je da su episkopi, sveštenici i đakoni, zajedno sa svakim hrišćaninom tu da služe svetu, a da kroz darivanje sebe bližnjem i Bogu kao i kroz ljubav možemo naći mir i spokoj i možemo otkriti smisao u svemu oko nas.

- Zato, braćo i sestre, u ovu nedelju posta po primeru Svete Marije Egipćanke da se opredelimo za preobražaj, za pokajanje, a to znači za ispravno upotrebljavanje svojih darova, ne za zloupotrebu koja nas onda košta, nego za ispravno pravoslavno duhovno upotrebljavanje darova koje smo dobili od Boga kako bismo onda, kao i ona, znali da je Hristos alfa i omega i da je on sve i svja u svemu i da budemo uvek spremni da služimo Gospodu Jednom u Trojici, Bogu Ocu i Sinu i Svetome Duhu, kako bismo onda služili jedni drugima, tj. bili jedno i uvek zajedno svi slavili Njega u vekove vekova - zaključio je patrijarh.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тамо неко

    21. april 2024 | 14:28

    А Миротић како је, пости ли, шта каже?

  • miki

    21. april 2024 | 14:51

    Koje je uticaj Crkve ovoliko alkohola i kockarnica a oni cute moras prijatelju prvo to resiti pa onda sve drugo

  • Nex

    21. april 2024 | 14:37

    Slušao sam razne sveštenike koji su pričali da je liturgija put ka isceljenju, danas sam po prvi put otišao na liturgiju, sa nekom teskobom u sebi od raznih životnih stvari, kada sam se prepustio molitvama i besedama osetio sam ljubav koju čovek ne može da opise i objasni, jednostavno se duša toliko smiri, sve neke lose stvari nestanu iz glave, kao da sam pao u zagrljaj i neko mi je rekao sve će biti u redu, to oslobodjenje u telu posle liturgije, to treba svakome u ovom životu, nisam verovao da ima leka za bolesnu dušu, posle ovoga danas sam se uverio, svako ko ima problem sa sobom i sa lošim mislima, treba da ode i pronadje mir, od danas moj pogled na svet se promenio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA