Vreme čitanja: oko 2 min.

Vakcinacija protiv HPV bez zakazivanja i vikendom u svim domovima zdravlja Mačvanskog okruga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na području Mačvanskog okruga protiv HPV virusa vakcinisano 5,5 odsto dece

  • 1
Vakcinacija, HPV vakcina, HPV Foto: Telegraf / Dragan Grujić

U Evropskoj nedelji imunizacije, od 22. do 28. aprila, Zavod za javno zdravlje u Šapcu je na području Mačvanskog okruga u kampanji pod nazivom "Nedelja otvorenih vrata" intenzivirao promociju vakcinacije protiv HPV virusa.

- U svim domovima zdravlja na području Mačvanskog okruga do 28. aprila, što znači i u subotu i nedelju, moguće je da se primi vakcina bez zakazivanja i bez odlaska kod izabranog pedijatra. Mi smo o ovoj kampanji Nedelje otvorenih vrata obavestili sve osnovne i srednje škole i očekujemo da informacija stigne do svakog roditelja. Deca od 9 do 14 godina treba da dođu u pratnji roditelja, dok stariji do 19 godina mogu samostalno da se jave - rekla je dr Dragana Radojčić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Šapcu.

O opasnostima HPV infekcije, reproduktivnom zdravlju i značaju vakcinacije u prethodnom periodu se najviše govorilo među srednjoškolcima za koje su, u 12 škola na teritoriji Mačvanskog okruga, organizovana stručna predavanja. U planu je novi ciklus predavanja za srednjoškolce i roditelje mlađe dece koja pohađaju osnovnu školu, a u okviru Nedelje otvorenih vrata za vakcinaciju protiv HPV u pojedinim opštinama se organizuju tribine na kojima osim epidemiologa učestvuju i pedijatri i ginekolozi.

Vakcinacija, HPV vakcina, HPV, dr Dragana Radojčić, epidemiolog Zavod za javno zdravlje Šabac Dr Dragana Radojčić, Foto: Telegraf / Dragan Grujić

Vakcina protiv HPV (humani papiloma virus) pruža pouzdanu zaštitu od infekcije koja izaziva karcinom grlića materice, a i muškarci mogu da obole od karcinoma i mnogobrojnih bolesti koje izaziva HPV, zbog čega je značajno da je primi što više dece.

Od juna 2022. godine, kada je počela vakcinacija, na području osam opština Mačvanskog okruga vakcinisano je tek 5,5 posto dece i mladih što potvrđuje da roditelji još uvek nisu dovoljno informisani o ovoj vakcini koja je "udarno oružje" protiv infekcije.

- Do nedavno smo se žalili zašto nema vakcine protiv karcinoma, a sada kada je vakcina dostupna i dalje se, neopravdano, postavlja pitanje da li je treba primiti. Vakcina protiv HPV je najbolja koja postoji i oko toga ne bi trebalo da bude dilema. Zbog toga nije jasno zašto je do sada vakcinisan mali broj dece, ali smo putem brojnih akcija posvećeni da se u narednom periodu taj broj poveća - istakla je dr Dragana Radojčić.

(Telegraf.rs)

Video: Dr Milica Petrović Kmezić o HPV vakcini: Najveću efikasnost ima ako se primi od 9. do 14. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA