Vreme čitanja: oko 3 min.

Noćas kiša i sneg: Evo u koje delove Srbije stiže naoblačenje, a kome preti i prizemni mraz

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sutrašnji dan doneće i porast vazdušnog pritiska

  • 0
Vremenska prognoza Foto-kolaž: Telegraf.rs, Pixabay

Srbija je danas bila pod uticajem ciklona, uz promenljivo vreme, a na vreme je uticao i hladni front. On je danas severnim predelima Vojvodine doneo pravo jesenje vreme, a temperatura u Subotici i Somboru nije prešla 11°C. Bilo je suvo, uz severozapadni vetar.

U ostalim predelima Srbije bilo je znatno toplije, uz temperature u centralnim predelima do 20°C, na jugoistoku i u Nišu i do 22°C, dok je u Beogradu bilo 18°C.

Ciklon iz Đenovskog zaliva već oko podneva doneo je zapadnim predelima Srbije naoblačenje sa kišom i pljuskovima.

Kiša ilustracija Foto: Mateja Beljan

Potom se iznad Kolubarskog okruga formirao grmljavinski sistem, koji se u jugozapadnoj visinskoj struji premeštao prema severoistoku i tokom poslepodneva Beogradu, Mačvi, severu Šumadije, Podunavlju, istoku Srema i jugu i istoku Banata doneo snažne pljuskove sa grmljavinom, lokalno i grmljavinske oluje sa gradom.

Pred kraj dana ovaj grmljavinski sistem odmaknuo je na severoistok iznad Rumunije i napustion područje Srbije, a hladni front prodrao je do centralnih predela Srbije, uz jače zahlađenje, uz prodor osetno svežije vazdušne mase, a umeren jugozapadni vetar bio je u skretanju na vrlo jak severozapadni.

Ove večeri vreme u celoj Srbiji se stabilozovalo, ali je vrlo hladno. Temperature se kreću od 6°C u Vojvodini do 14°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu je 10°C. Kopaonik meri 2°C.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

U toku noći južne, jugozapadne i jugoistočne predele Srbije, kao i delove centralne Srbije i Pomoravlje zahvatiće novi oblačni sistem sa kišom i pljuskovima, a na planinama se očekuje sneg.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Srećom, nema opasnosti od grmljavinskih oluja i oluja poput današnjih.

Padavine će početi tokom noći i očekuju se tokom većeg dela četvrtka, naročito ujutro.

Iznad 1200 metara nadmorske visine očekuje sneg, a na jugu Srbije snežna granica spustiće se i na 900-1000 metara.

Obilnije padavine očekuju se na jugu i istoku Srbije i palo bi i do 30 litara kiše po kvadratnom metru, a na višim planinama i desetak centimetara snega, naročito na Kopaoniku, na Staroj planini i na planinama južne i jugoistočne Srbije i Kosova i Metohije, a sneg će padati i na planinama istočne Srbije iznad 1000-1200 metara nadmorske visine.

Na severu i zapadu Srbije i u Beogradu biće suvo, a na severu Vojvodine i u većem delu Bačke biće i potpuno vedro.

Upravo vedra noć u ovim predelima usloviće veče izračivanje vazduha, pa će se jutarnja temperatura u Bačkoj spustiti na 2°C, a pri tlu i na 5 cm od tla očekuje se i prizemni mraz. Usled toga potrebna je adekvatna mera zaštite kako ne bi došlo do izmrzavanja i šteta na poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

Novi SAD JESEN VREMENSKA prognoza, lepo sunčan dan, štrand, šetalište odmor, prolaznici, šetači Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

U ostalim predelima Srbije zahvaljujući oblačnosti i padavinama biće toplije, pa se tako na jugu, jugoistoku i istoku Srbije ni minimalna jutarnja temperatura neće spuštati ispod 10°C.

Na višim planinama se očekuje oko 0°C.

Inače, sutrašnji dan doneće i porast vazdušnog pritiska i to će biti uvod u stabilizaciju vremena. Ipak, iako padavine bude do posleponeva prestale na jugoistoku i istoku Srbije, zbog dosta vlage u atmosferi, posle podne i pred kraj dana može biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom i naročito u južnim, jugozapadnim i zapadnim predelima Srbije.

Maksimalna temperatura biće u četvrtak od 12 do 16°C, u Beogradu do 15°C.

Od petka se očekuje stabilizacija vremena i porast temperature vazduha, pa će sam kraj aprila i početak maja doneti sunčano i osetno toplije vreme, uz temperature i iznad 25°C.

Sinoptička situacija Foto: w2u

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA