Vreme čitanja: oko 2 min.

Đaci u Prokuplju za godinu napravili 130.000 dinara štete: Roditelji neće da plaćaju nestašluke tuđe dece

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom ove školske godine u Tehničkoj školi su se lomile table za klupu, sedišta, nasloni, police ispod stola, kukice za čiviluk, ali i jedna cela klupa

  • 1
Učionica učenici škola Foto-ilustracija: Shutterstock

U Tehničkoj školi "15. maj" u Prokuplju za godinu dana oštećen je inventar vrednosti 132.000 dinara, a taj iznos trebalo bi da plate roditelji učenika koji su koristili učionice u kojima je nastala šteta. Direktorka škole Biljana Milenković kaže da je sve na dobrovoljnoj bazi i na savesti je roditelja hoće li dati novac za popravku ili ne, ali da škola nema finansije da nadoknadi štetu utvrđenu popisom.

Štetu nastalu lomljenjem inventara snose odeljenja koja su u tim učionicama, prikupljeni novac se predaje blagajniku škole koji će ta sredstva uplatiti na račun za učenički dinar i iskoristiti za kupovinu i zamenu oštećenog nameštaja.

Tokom ove školske godine u Tehničkoj školi su se lomile table za klupu, sedišta, nasloni, police ispod stola, kukice za čiviluk, ali i jedna cela klupa.

- Uradili smo popis i utvrdili šta je oštećeno, a neprijavljeno, u pojedinim učionicama. Niko od roditelja ne mora da plati ako nema uslova da plati, mi nemamo zakonski mehanizam, niti želimo da ih nateramo silom da plate. Očekujemo da svi budu savesni jer u tim učionicama pre svega borave njihova deca i, ako nemaju gde da sednu - kako će da sednu, a mi nemamo sredstava da sami isfinansiramo popravke oštećenog invantara od 132.000 dinara - kaže direktorka za Južne vesti.

Ističe i da i učenici treba da budu savesni i da prijave đaka koji je nešto polomio i oštetio, pa bi tako bili oslobođeni kolektivne odgovornosti.

- Cene usvojene na Školskom odboru su, recimo, za polomljeno staklo, klupu ili kvaku 2.000 dinara, za prekidač 200, utikač 300, vrata 12.000, kompletna klupa 7.000 dinara. To su neke cene koje, kada se polome, mi moramo nekako da popravimo, a svojih prihoda škola nema. Zato učenici ili razredni starešina treba da pronađu počinioca i onda mi možemo preduzeti disciplinske sankcije prema đaku - dodaje Milenković.

Roditelji saglasni da štetu plaćaju - ali oni koji je naprave

I većina roditelja saglasna je da bi učenici koji namerno nešto polome i oštete trebalo to i da plate, ali da nisu za kolektivnu krivicu i da plaćaju nestašluke druge dece.

- U tim učionicama su po dva i više odeljenja, više od 40, 50 đaka. Zašto bismo moje dete i ja plaćali nešto što je pojedinac uradio? To škola treba da reši kako će pronaći i naplatiti štetu od onoga ko je to i uradio - tvrdi jedan od roditelja.

Dodaje i da ni on, ali ni većina roditelja, neće da plate nastalu štetu jer smatraju da njihova deca to nisu uradila.

Po zakonu, školski dinar i novčana davanja roditelja su isključivo na dobrovoljnoj bazi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda

    27. april 2024 | 08:01

    Ko polomi treba da plati. Ako se deca solidarišu, i neće da prijave počinioca, onda solidarno nek plate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA