Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je Srbija! Deca u narodnoj nošnji sa zvončićima i vrbovim grančicama zapevala ispred crkve u Ljubiću

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrbica je praznik koji se uvek slavi subotom uoči praznika Cveti

  • 3
Deca u narodnoj nošnji, vrbica Foto: Rina

Lazareva subota ili Vrbica praznik je na koji u crkvama širom Srbije može se videti veliki broj mališana. Lepa slika poslata je sa ustaničkog brda Ljubić u Čačku gde su se i ove godine ispred Crkve Svetog kneza Lazara okupili članovi KUD "FRA" koji čuvaju i poštuju trdiciju.

- Danas je dan koji treba obeležiti podsetiti na tradiciju, da se okupimo, ovo je obično i praznik mladih. Deca su jutros sa radošću poranila i okitila se zvončićima i vrbovim grančicama, nije im bilo teško da porane i da zapevaju ispred ove divne crkve na Ljubiću. Deca vole ovakva druženja, oni su navikli, sada se raduju Vaskrsu i Đurđevdanu - rekao je za RINU Mlađo Ristanović ispred KUD-a "FRA" u Čačku.

Vrbica je praznik koji se uvek slavi subotom uoči praznika Cveti. Običaji koji su vezani za Lazarevu subotu su zaista stari, oni se praznuju još od IV veka, a to je uspomena na Vaskrsnuće Svetog Lazara.

- Znamo dobro da ga je Isus Hristos vaskrsao i odatle krenuo u Jerusalim. Zapravo to čudo koje se dogodilo potvrđuje samu hrišćansku religiju. Ovo je uvod za sutrašnji praznik Cveti, jer je tog dana Isus Hristos ušao u Jerusalim, narod ga je dočekao sa palminim grančicama, a mi ovde u Srbiji koristimo vrbove grančica, jer kod nas nema palmi. Vrbe imaju kod nas dugu tradiciju, vezane su za izvornost, za dugovečnost, za zdravlje i napradak i ovo je kruna prolećnog ciklusa običaja - rekla je Snežana Šaponjić Ašanin, etnolog Narodnog muzeja u Čačku.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA