Vreme čitanja: oko 2 min.

Tamara donirala kolegi deo jetre kako bi mu spasila život: "Htela sam da ga vratim ćerki i supruzi"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nažalost on je preminuo nakon operacije

  • 2
NOVOSTI PLAKETA PODVIG Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Tamara Morović je stariji vodnik prve klase, pripadnica "Kobri", majka, sportistkinja i heroj. Njoj je početkom meseca uručena Zlatna plaketa za najplemenitiji pojedinačni podvig godine, nakon što je donirala deo jetre kolegi Dušanu Kuškovskom, obolelom od autoimune bolesti primarnog sklerozirajućeg holongitisa, kojem je život zavisio od transplantacije.

Kada je Tamara čula koliko je situacija ozbiljna rešila je da ona bude donor. Kako kaže, jedini cilj joj je bio da Dušanu produži život za deset, dvadeset godina, te da se zdrav vrati supruzi i ćerki.

- Dušan je bio na spisku za transplantacije. Pet dana pred njegov odlazak u Beč rečeno mu je da ne mogu oni da mu daju jetru, jer nisu u Evropskoj uniji, te da mora da dođe sa živim donorom. Mislila sam da je on otišao na operaciju, pozvala sam da ga pitam kako teče oporavak, kada mi je rekao zbog čega nije otišao na operaciju odlučila sam da mu doniram jetru - ispričala je Tamara gostujući na "Blic" televiziji

Iako je ona bila spremna da ugrozi svoj život kako bi pomogla kolegi, nažalost on je preminuo samo mesec i po dana nakon operacije.

- Koliko god da je bolelo, na kraju sve prođe. Kada smo se Dušan i ja vratili na odeljenje samo smo se pogledali, nismo mogli da pričamo. Ja sam se brže oporavila. Iako se u većini slučaja uzima 30 ili 50 odsto jetre, doktori su meni odstranili 70 odsto, ceo desni režanj - ispričala je Tamara.

Kako je istakla, nagrada joj znači zbog njene porodice, svih prijatelja koji su je podržavali, ali i zbog porodice preminulog kolege, te dodaje da bi volela da ovo priznanje podstakne druge da doniraju organe i budu humaniji.

Prema njenim rečima, nije teško biti plemenit i human, jer tada čovek stiče nove prijatelje i novu porodicu.

"Potpišite i donirajte, vaš organ će da diše i živi kroz nekog drugog. Nisam razmišljala ni jednog trenutka, jer sam želela da ga spasim da se vrati svojoj porodici. Sudbina je htela drugačije, ali ja sada imam njegovu ćerku, ženu, majku i one su moja porodica", naglasila je Morović.

U obrazloženju žirija, kojim je predsedavao akademik Matija Bećković, navodi se da "iako samohrana majka, ova odvažna žena sa hrabrim srcem vojnika nije oklevala ni tren u želji da spase život kolegi", piše Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA