Vreme čitanja: oko 3 min.

Ostala sam bez pola kose, plače mi se: Ivana je mislila da ćelavi zbog korone, a onda je ovaj virus dokusurio

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bilo je zaista užasno, kada ustanem ujutru zatekne me velika količina dlaka na jastuku od kose, a ne daj Bože da se očešljam, to su bile šake pune kose

  • 5
Ivana Dunđerski, opadanje kose Foto: Privatna arhiva/ I. Dunđerski, Shutterstock

"Kosa mi je opadala u pramenovima, ostala sam sa pola kose posle korone, a onda je usledio još jedan virus koji me je potpuno dokusurio", reči su Ivane Dunđerski, mlade žene koja je mislila da je kovid najgore što ju je snašlo. Međutim, jedan drugi virus, navodno bezazleniji, ostavio ju je u mukama.

I od tada nema rešenja za agoniju kroz koju prolazi. Pored raznih preparata koje je probala još uvek nije pronašla rešenje za gubitak kose.

Ivana Dunđerski podelila je u jednoj Fejsbuk grupi problem sa kojim se već tri godine bori, međutim po njenim rečima čini se još uvek bezuspešno.

"Pre tri godine imala sam koronu, i posle toga sam ostala bez pola kose. Bukvalno mi je ispadala u pramenovima. Ošišala sam se, pila neke tablete za kosu, dugo mi je trebalo da je oporavim. Da nisam imala gustu kosu, bila bih ćelava bukvalno. U februaru sam imala H1N1 i opet ista priča ,možda i gora. Ostala sam bez pola kose ponovo, opada užasno. Plače mi se. Da li znate nešto efikasno da bi mi pomoglo?", napisala je u očaju.

Ivana Dunđerski je za Telegraf.rs ispričala kroz šta je sve prošla, ali kroz šta i danas prolazi kada je u pitanju opadane kose. Tokom korone pila je razne lekove, za koje ona smatra da su joj oštetili kosu, a ističe da nije ni malo prijatno kada tolika količina završi u vašim rukama.

"Hospitalizovana sam bila 2021. godine kada sam imala koronu. Dobila sam velike doze kortikosteroida i antibiotike i svih drugih lekova koji su bili potrebni u tom trenutku. Nakon mesec dana kosa je počela da mi opda u pramenovima. Iz korena je opadala. Bilo je zaista užasno, kada ustanem ujutru zatekne me velika količina dlaka na jastuku od kose, ne daj Bože da se očešljam, to su bile šake pune kose. Prvo što sam uradila, ošišala sam se na kratko, moram da kažem sva sreća što imam gustu kosu, inače bih ostala doslovno ćelava. Koristila sam razne preparate i tablete, opadanje je trajalo dva meseca, a mislim da mi sve te stvari ništa nisu ni pomogle preterano, dok se organizam sam nije oporavio i ojačao", ističe Ivana Dunđerski.

Nemoćna Ivana više nije sigurna šta joj se dešava i dodaje da je dva puta doživela isti scenario.

"Sada mi se dešava, da sam imala virus H1N1, takođe sam bila hospitalizovana, pila lekove, a posle mesec dana scenario je bio isti, kosa je počela ponovo da opada. Imam rupe na glavi u bukvalnom smislu, juče sam se ponovo ošišala. Povezala sam da jedino može biti od virusa ili od kortikosteroida. Moram da naglasim, da ovo nije preuveličavanje, kao kada nekome opadne malo više kose pa se žali na taj problem. Ovo je zaista alarmantno, svuda po kući je moja kosa, i više ne znam šta da radim", završava sagovornica.

Na društvenim mrežama svakodnevno možemo pročitati ovakve objave ili pak slične, a da većina ljudi uočava promene tek sada. Krivicu prepisuju koroni, međutim da li za to ima osnova pitali smo dermatovenerologa Goranu Isailović koja je za Telegraf.rs objasnila ovu pojavu.

"Vidite svaka bolest, trudnoća, dojenje, onkološke bolesti izazivaju opadanje kose. Za kosu možemo reći da je ona dobar domaćin i da štedi. Mi proizvedemo 50 metara kose dnevno i utrošimo na belančevinu, proteine, masne kiseline i slično. Na dnevnom nivou normalno opadanje kose je sto dlaka. Za održivost i poboljšanje potrebno je imati pravilan unos hrane, obrok koji je bogat vitaminima, mineralima, vlaknima. Kako da vam kažem, bez kose se može, a bez na primer srca ili nekih drugih organa se prosto ne može. Međutim, postoje i razni kompleksi vitamina na primer kompleks za kosu, kožu i nokte ili neki drugi koji će pospešiti rast kose i pomoći njenom kvalitetu. Problem se može javiti ukoliko vam opada više od napomenutog broja, e tada se već morate javiti lekaru, uraditi analize, kompletnu krvnu sliku, proveriti gvožđe i štitnu žlezdu", istakla je doktorka Isailović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    2. maj 2024 | 21:36

    I ja imam slican problem, po 700 dlaka mi opadne tokom pranja kose i to traje 2,3 god. Svasta sam pila i probala ali nista nije uspelo. Rad stitne bio usporen, pijem lekove, sad je normalna ali kosa i dalje opada.

  • Neko

    2. maj 2024 | 21:53

    Kladim se da se nije vakcinisala. Kako za koronu , tako I za virus gripa. Davne 2000 god. imala sam grip 3 nedelje,simptomi poput krone, posle nepunih mesec dana, opet. Ovog puta mesec dana. Izgubila čulo mirisa I ukusa. Nisam mogla ništa jesti. Kašljala do pucanja kapilara I pljuvala krv. Primala injekcije, pila lekove I mesecima se oporavljala. Posle toga ni jednu godinu nisam propustila da primm vakcinu protiv sezonskog gripa. Protiv krone sve tri I to ,, sinofarm''. Koronu sam dobila radeći gastroskopiju, ali sam je relativno lako prebolela. Imajući u vidi kako virusi na mene pogubno deluju , smatram da sam I dobro prošle. Da nisam pramila vakcine, znam da sad ovo ne bih pisala. Možete pljuvati koliko hoćete, ali to je moje iskustvo sa vakcinama.

  • Krstina Živanović

    3. maj 2024 | 08:52

    Meni je opala posle snimanja skenerom.Tri puta sam za mesec dana bila na snimanju i kosa je počela da opada.Posle mesec dana je počela da se oporavlja,vidi se kako raste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA