Vreme čitanja: oko 4 min.

Jelena (27) poklanja haljine maturantkinjama: Dosad ih usrećila više od 300, a uslov koji ima raznežio je sve

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kaže da su utisci neverovatni, a da roditelji često ne mogu da poveruju da su stvari zaista besplatne

  • 2
Jelena Boljević "Sestre po haljinama" Foto: Privatna arhiva

Sve se dogodilo kada joj je stigla poruka od jedne devojke koja je želela svoju haljinu da pokloni nekome kome je potrebna. Tada se u mladoj Jeleni Boljević (27) iz Beograda rodila prelepa ideja koja i dalje traje. Naime, ona se 2022. godine odlučila da pokrene akciju pod nazivom "Sestre po haljinama". Već treću godinu za redom uz pomoć drugih devojaka trudi se da omogući matursko veče svim devojkama, a posebno onima koje nemaju mogućnosti.

Te 2022. godine u pokušaju da sazna kome da prosledi haljinu kontaktirala je sve institucije koje sakupljaju odeću za one koji su na bilo koji način ugroženi i shvatila je da se niko nije pozabavio isključivo haljinama, tada je odlučila da uzme stvar u svoje ruke.

- Sama inicijativa je nastala spontano i evo već treću godinu za redom funkcioniše u predmaturskom periodu. Ako ja imam nešto što mi više ne služi, čak me i guši, a tebi baš to treba i pomoglo bi ti da lakše dođeš do svog cilja - zašto ne bismo sabrali dva i dva i jednostavno obe bile srećne? Stotine žena i devojaka širom cele Srbije javljaju se na profil da poklone ili da preuzmu haljinu - počinje Jelena priču za Telegraf.

Kako kaže, ceo koncept je zamišljen kao onlajn prostor koji će spojiti one koji žele da poklone svoje komade i one kojima su oni potrebni. Ova primopredaja dešava se na teritoriji čitave Srbije, a navodi koji su koraci ka preuzimanju svoje nove haljine.

- Potrebno je da nam se javite u inboks sa potvrdom o školovanju na uvid; Zatim prelistaj profil i odaberi haljinu u svojoj veličini i po svom ukusu koju želiš da nosiš na maturu, kao i cipele i torbicu; Obavesti nas o tome koja je to haljina putem poruka na stranici (na Instagramu i Fejsbuku) i tada ćemo se dogovoriti oko slanja; Sve što očekujemo od tebe je da nam javiš utiske kada dobiješ haljinu kao i da nam, ako želiš, pošalješ sliku sa mature - objašnjava naša sagovornica.

Prvu sezonu poklanjanja organizovale su u maju 2022. godine, a od tada do danas poklonili su skoro 300 maturskih komada i usluga za negu lepote.

- Danas, treće godine, evo nema ni 15 dana kako traje akcija a stiglo je skoro 200 novih komada od kojih smo poklonili malo preko 20. Krajem maja očekujemo pojačano javljanje maturantkinja, iz ranijeg iskustva smo primetili da mnoge devojke čekaju da vide što više modela, pa se tek tada odlučuju na neki od njih - objašnjava Jelena.

Kaže da su utisci neverovatni, a da roditelji često ne mogu da poveruju da su stvari zaista besplatne.

- Devojčice i devojke su uvek oduševljene i izuzetno zahvalne i često se i jave sa utiscima sa mature. Mnoge od njih žive u manjim mestima širom Srbije i sve i da imaju mogućnosti da priušte neku toaletu, nemaju izbora koliko devojke iz gradova što opet stvara dodatan trošak za prevoz do najbližeg mesta gde mogu haljine kupiti. Definitivno se više javljaju male maturantkinje za sada, ali ta razlika je gotovo zanemarljiva jer na profilu postoje haljine u veličinama od XS do XXL i svako može da pronađe nešto po svom ukusu - kaže i dodaje:

- Uvek me posebno dirne svaka poruka zahvalnosti koju dobijemo i budem ponosna na sve devojke koje se odluče da pokloni svoje stvari. Svi sati koje, pored redovnog posla, potrošim na upravljanje profilom i upućivanje devojaka kako da uzmu ili poklone haljinu se isplate kada znam da je makar jedna osoba srećnija. Takođe se uvek u ime inicijative zahvalimo maturantkinjama što su baš nas odabrale za svoje veče i napomenemo da na taj način ne samo da čuvaju budžet, već i planetu od tekstilnog otpada i ormare drugih devojaka od nenošenih stvari - objašnjava ova plemenita devojka.

Ona kaže da je umelo je da se dogodi i da neka devojka uzme haljinu sa njihove stranice, a pokloni štikle ili svoju haljinu i obrnuto. Kaže da su im se javljale ove godine i prošlogodišnje maturantkinje koje sada svoje haljine prosleđuju dalje, iako nisu u obavezi da to učine.

- Volela bih ovim putem da pozovem i sve prosvetne radnice koje ove godine vode odeljenje na maturu, da podele ovu akciju sa svojim učenicama kao i da znaju da i one za sebe mogu odabrati toaletu - poručuje Jelena Boljević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA