Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nisam pijan, imam MS", bolest sa 100 lica, koja se teško otkriva: Oboleli traže razumevanje i podršku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Multipla skleroza je nepredvidiva zbog čega mnogi bolesnici, naročito oni kojima nije dijagnostikovana na vreme prerano počinju da koriste pomagala

  • 0
Oboleli od multiple skleroze, Šabac Foto: Telegraf / D. G.

31Članovi udruženja obolelih od multiple skleroze iz Obrenovca, Bijeljine i Šapca družili su se u gradu na Savi, razmenili iskustva i probleme sa kojima se suočavaju u svojim sredinama i uputili snažnu poruku kojom traže više razumevanja i podrške šire društvene zajednice.

Naime, osim onih kojima je dijagnostikovana, članova njihovih porodica i prijatelja malo ljudi je upoznato o ovom neizlečivom neurološkom oboljenju i tegobama koje donosi. Zbog toga se i dešava da zdravi ljudi, kada sretnu pacijenta u uznapredovalom stadijumu bolesti, pomisle nešto sasvim drugo. Odgovor je bio ispisan na majicama koje su nosili ovom prilikom: "Nisam pijan, imam MS."

- Znam za čoveka za koga svi misle da je pijan kada ga sretnu na ulici, a on zapravo ima multiplu sklerozu. Jedan od ciljeva našeg udruženja je da se naši sugrađani bolje informišu i da nas upoznaju. Redovno organizujemo sastanke sa drugim udruženjima obolelih od multiple skleroze kako bismo saznali na koje probleme možemo da utičemo da bismo ih rešili - rekla je predsednica šabačkog udruženja Marijana Gavrilović Mandić.

Ova bolest "sa sto lica", kako je nazivaju, teško se otkriva, menja život iz korena jer je neizlečiva i može samo da se "drži pod kontrolom", ali je i nepredvidiva zbog čega mnogi bolesnici, naročito oni kojima nije dijagnostikovana na vreme prerano počinju da koriste pomagala.

U Šapcu ima više od stotinu obolelih od multiple skleroze. U Opštoj bolnici "Dr Laza K. Lazarević" od pre dve godine oni mogu da dobijaju inovativnu imunomodulatornu terapiju i ne moraju, kao ranije, svakog meseca da odlaze u Beograd da bi preuzeli lekove.

Osim toga, rukovodstvo bolnice je prihvatilo inicijativu udruženja da članovi imaju prednost kada dolaze na pregled kod lekara specijaliste. Sada imaju isti tretman kao trudnice, majke sa malom decom i osobe sa invaliditetom, pa sa članskom kartom udruženja na pregled ne čekaju u redovima sa ostalim pacijentima.

(Telegraf.rs)

Video: Od multiple skleroze u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA