Vreme čitanja: oko 2 min.

Oprezno sa hranom danas, ne prejedajte se: Apel doktorke da budete umereni u jelu, naročito sa kuvanim jajima

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Osobe koje imaju problem sa žučnom kesom, kamenjem u žuči, imaju polipe ili upale, moraju biti posebno obazrivi, kao i oni koji su bili na postu, rekla dr Obradović

  • 3
Biserka Obradović Foto-kolaž: Shutterstock, Youtube/Novo jutro

Tokom praznika priprema se velika gozba i dolazi do prejedanja, a tu su i uskršnja jaja. Treba biti umeren, a ovaj savet se pre svega odnosi na osobe koje su postile. U toku posta, naš organizam se navikne da ne luči mnoge enzime. Ako smo bili duže na postu, trebaće nam bar tri ili četiri dana da se organizam navikne. Ukoliko ne budemo vodili računa koliko i na koji način unosimo hranu, osetićemo nadimanje, loše varenje, imaćemo bolove u stomaku - kaže za Telegraf.rs dr Biserka Obradović.

Doktorka Biserka Obradović, objašnjava u emisiji "Zdravo sa Ivanom" da često tokom praznika dolazi do pojave prejedanja i preterivanja. Ona je dala savet kako da u tim danima budemo umereni i da se lakše kontrolišemo. Na bogatoj prazničnoj trpezi biće svega, ali je mera najbitnija.

Na pitanje koliko je normalno i prihvatljivo pojesti jaja u jednom danu doktorka je istakla za Telegraf.rs u da unos jaja mora biti u vrlo malim količinama, posebno za one pacijente koji su imali problem sa žučnom kesom, kamenom ili pak polipima u žučnoj kesi.

- Osobe koje imaju problem sa žučnom kesom, bilo da imaju kamen, polipe u žučnoj kesi, česte upale, moraju biti obazrivi da jaja unose u vrlo malim količinama, da ne bi, kao hitni slučajevi, morali da potraže lekara za vreme praznika.  Jedno jaje kod čoveka koji je bio na postu, eventualno do dva jajeta u toku dana je maksimum. Rekla sam, mora se organizam privikavati. Tada  organizam ne luči enzime za varenje koje su neophodni da bi svario tu masnu hranu,  istakla je doktorka Obradović.

Praznično prejedanje može biti stresno, može poremetiti mnogo toga u našem organizmu, zato je potreban pravilan balans kod unosa hrane. Prekomerano konzumiranje alkohola, gaziranih sokova i energetski pića može izazvati pravi kolaps te je najbolje biti umeren u svemu. Moguće je uživati u trpezi, a ujedno i brinuti o očuvanju zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA