≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi maj sunčan, evo da li će pljuštati za Vaskrs: Ovo je detaljna vremenska prognoza za predstojeće praznike

Vreme čitanja: oko 2 min.

Početak maja doneće Srbiji promenljivo vreme

  • 0
Vremenska prognoza Foto-montaža: Shutterstock, Telegraf.rs, Tanjug/Jaroslav Pap

U proteklim danima Srbija je bila pod uticajem anticklona i visokog vazdušnog pritiska, te je preovladavalo sunčano i veoma toplo vreme, uz temperature iznad letnjih 25°C. U košavskom području duvao je jak jugoistočni vetar, povremeno sa olujnim udarima.

Mnogi će noć provesti u prirodi i na otvorenom. Noć pred nama biće vedra, na planinama i u košavskom području vetrovita.

Temperatura će se kretati od 5°C u kotlinama na jugu i jugoistoku Srbije do 15°C u košavskom području i u Beogradu, a u većini predela biće oko 10°C.

Beograd suncan dan Foto: Nikola Anđić

Tokom Prvog maja u većem delu Srbije biće pretežno sunčano ili umereno oblačno i relativno toplo za ovo doba godine.

Kako će naše područje nalaziti između anticklona i visokog vazdušnog pritiska sa istoka i ciklona i niskog pritiska sa zapada, biće i dalje veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa će biti veoma vetrovito. U većini predela duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima od 60 do 70 km/h. Najjači udari košave očekuju se na jugu Banata i u Podunavlju od 80 do 100 km/h.

Tokom dana zbog slabljenja uticaja anticiklona, vazdušni pritisak biće u osetnijem padu i to će biti uvod u jaču promenu vremena.

Sve to posle podne i uveče usloviće postepeno povećanje oblačnosti. Pred kraj dana i tokom večeri prvi pljuskovi sa grmljavinom očekuju se na zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom noći i u ostalim predelima.

Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C, u Beogradu do 25°C, a u Negotinskoj Krajini do 22°C.

U četvrtak u svim predelima promenljivo oblačno, sparno i nestabilno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje i nepogode sa gradom i obilnim pljuskovima.

Sneg i kiša u Vrnjačkoj banji, Vrnjcka banja Foto: Telegraf/Mateja Beljan

Jak jugoistočni vetar duvaće još tokom dana u košavskom području, potom u slabljenju, a tokom večeri vetar u skretanju na jugozapadni.

Jutarnja temperatura od 10 do 15°C, maksimalna dnevna od 21 do 25°C, u Beogradu do 23°C.

U petak i tokom vikenda preko našeg područja premeštaće se visinski ciklon sa centralnog Mediterana, pa se očekuje i priliv svežije vazdušne mase sa severozapada.

U petak u svim predelima oblačno i relativno sveže sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Na severoistoku se očekuju obilnije padavine, a u pojedinim predelima Srbije i grmljavinske oluje.

Maksimalna temperatura biće od 15 do 20°C.

U subotu promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Na Vaskrs u većini predela biće suvo, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala.

Maksimalna temperatura tokom vikenda očekuje se od 20 do 25°C.

Slično vreme očekuje se i početkom sledeće sedmice. Očekuje se promenljivo i nestabilno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 20 do 25°C.

Dakle, početak maja doneće destabilizaciju atmosfere i veoma promenljivo i nestabilno vreme. Temperature će biti uglavnom oko prosečnih vrednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA