Vreme čitanja: oko 1 min.

SANU i Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora zajedničkim projektom obeležavaju godišnjicu rođenja Josifa Pančića

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radojičić je upoznao predsednika SANU sa projektima Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora i istakao da je najveći broj projekata usmeren na obrazovanje mladih

  • 0
Rotari Distrikt Srbija Foto: Rotari Distrikt Srbija

Guverner Rotari Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić sastao se sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnost (SANU), akademikom Zoranom Kneževićem i razovarali su o projektima u sferi ekologije i klimatskih promena.

Radojičić je upoznao predsednika SANU sa projektima Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora i istakao da je najveći broj projekata usmeren na obrazovanje mladih, međunarodnu saradnju i promociju mira, kao i na zdravstvenu prvenciju.

„Stalni focus ove godine je ekologija, mentalno zdravlje, osnaživanju žena, kao i na podršci jednakosti različitosti i inkluziji“, naveo je Radojičić.

Posebno je naglasio da je Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora započeo obeležavanje 210 godina od rođenja rodonačelnika botanike, zoologije i ekološke misli u Srbiji, Josifa Pančića u više gradova i lokacija u Srbiji, jedna od njih je i Akademski park u Beogradu, gde je zasađeno nekoliko omorika.

U srdačnom i otvorenom razgovoru predsednik SANU, akademik Zoran Knežević je pozdravio doprinos Rotarija u Srbiji, u sveukupnim naporima na poboljšanju i unapređenju našeg društva. Posebno je prihvatio ideju i istakao da je Pančićevo delo i danas aktuelno u očuvanju biodiverziteta Srbije i Balkanskog poluostrva.

"Pančić je vizionarski predvideo snažan razvoj botanike. Bio je prvi predsednik Srpske kraljevske akademije i član Srpskog lekarskog i Srpskog arheološkog društva. Njegovom zaslugom, osnovana je prva botanička bašta u Srbiji. Bio je vrstan pedagog i osnivač mnogih naučnih disciplina u Srbiji. Doprineo je razvoju obrazovanja u zemlji insistiranjem da osnovna škola bude obavezna za sve. Pančić je svojim radom ostavio nasleđe koje ne zastareva", kazao je akademik Knežević.

Posle sastanka, predsednik SANU Knežević i guverner Rotarija Srbija i Crna Gora Radojičić su se složili da zajedničkim projektom obeleže 210 godina od rođenja prvog predsednika Srpske kraljevske akademije Josifa Pančića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA