≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi ovo i dalje ne poštuju, a policija će baš to najstrože kažnjavati: U toku opsežna kontrola vozača

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

I dalje se ističe da ono što mnogi ne poštuju, može spasiti živote

  • 19
Saobraćajac, saobraćajna policija, policajka, naplatna rampa, kontrola saobraćaja Foto: Milena Đorđević

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan rekao je danas da će se tokom prazničnih dana vršiti kontrola vozača zbog alkohola i proveravati korišćenje sigurnosnih pojaseva na prednjem, a posebno na zadnjem sedištu.

Belencan je za agencije naveo da je za pet dana od sprovođenja međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja “Roudpol” (Roadpol) registrovano 25.000 prekoračenja brzine, od čega je čak 70 odsto zabeleženo u naselju.

“Zato ovom prilikom apelujemo na vozače, poštujte brzinu. Poštovanjem brzine se poštuju i drugi učesnici u saobraćaju. Sprečava se naletanje na drugo vozilo, zatim propuštaju se i pešaci na pešačkom prelazu. Zbog toga je zaista bitno da napomenem da je veći broj brzina je prekoračen u naselju”, rekao je on.

Poseban akcenat na dve stvari

Na pitanje šta će se posebno kontrolisati tokom prazničnih dana, Belencan je naveo da će se pre svega pratiti oni indikatori koji najviše utiču na bezbednost saobraćaja, a to je korišćenje sigurnosnih pojaseva na prednjem, ali s akcentom na zadnje sedište.

“Zato što je studija koju je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja pokazala da se broj onih koriste sigurnosne pojaseve na zadnjem sedištu smanjio sa 19 na 17 procenata. Nekontrolisano kretanje tela dovodi do težih posledica nego da je putnik na zadnjem sedištu koristio sigurnosni pojas”, rekao je on.

Dodao je da će se posebno 1. i 2. maja vršiti kontrola vozača zbog alkohola i naveo da je prošle godine zabeleženo da je u tom periodu veliki broj vozača upravljao pod dejstvom alkohola.

“Biće i regulisanje saobraćaja da ne bi došlo do blokade saobraćajnica jer ima onih vozača koji su nemarni i ostave svoje vozila, odnosno parkiraju na način na koji ometaju protočnost. Kontrolisaće se i alkohol i psihoaktivne supstance”, rekao je on.

Kazna za pojas 10.000 dinara, ali većina plaća polovinu te globe

Kazna za nevezivanje pojasa za vozača i uopšte prednje sedište iznosi 10.000 dinara, a isto toliko i za nevezivanje pojasa na zadnjem sedištu. Ona je, kako objašnjavaju saobraćajci, mandatna i izriče se na licu mesta. Međutim, ukoliko se plati u roku od osam dana ta kazna na kraju može biti 5.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    2. maj 2024 | 09:54

    Alkoholisani vozači su stari problem ali novi problemi, koji se ne rešavaju, su dostavljači hrane, trotineti i gle čuda ja nisam video da je i jedan sankionisan zbog očiglednog prekršaja vožnje kontra smerom, pešačkim trotoarima ili pak pri obaranja pešaka. Sve ćešće starije lice, otac ili majka, voze i dete na trotinetu. Javašluk koji uzima sve više maha bez kaznene politike ?

  • Marko

    2. maj 2024 | 09:45

    To se naziva pljačka naroda pojas na zadnje sedište

  • kos

    2. maj 2024 | 10:38

    Srbi samo srbi ,valjda gradjani Srbije ,izgleda da tu ne zivi niko osim Srba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA