Vreme čitanja: oko 5 min.

Na najtužniji hrišćanski praznik, tuga veća nego ikad: Godinu dana od maskra u Ribnikaru pala na Veliki petak

Vreme čitanja: oko 5 min.

K. K. je ušao u istoriju kao prvi učenik koji je ubio svoje drugare iz školske klupe u Srbiji, no takozvani "school shooting" je sociološki problem koji je poznat u zemljama širom sveta već izvesno vreme

  • 3
OŠ Vladislav Ribnikar, Veliki petak Foto: Tanjug / Jadranka Ilić Sportisti, OŠ Vojislav Ribnikar Ogledna osnovna škola Vladislav Ribnikar Nikola Tomić

Velika tragedija koja je prošle godine na ovaj dan pogodila Srbiju, masovno ubistvo u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ove godine pada na najtužniji praznik u Hrišćanstvu, Veliki petak. 

Pravoslavni vernici obeležavaju danas Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik. Dan kada je Isus Hrist osuđen na smrt. Na Veliki petak ove godine obeležavamo i tačno godinu dana od prvog masovnog ubistva u školi.

Trećeg marta prošle godine, učenik sedmog razreda osnovne škole "Vladislav Ribnikar", K. K. pucao je na svoje drugare iz klupe i tom prilikom ubio je devet učenika i dugogodišnjeg stražara škole.

OŠ "Vladislav Ribnikar" - stradanje dece

Devetoro dece stradalo je na današnji dan prošle godine, a ovaj stravičan događaj duboko je uznemirio celu naciju.

- Masovna ubistva koja su se dogodila 3. i 4. maja prošle godine su nas ozbiljno uzdrmala, a neposredne posledice tragedije proširile su se kao koncentrični krugovi od epicentra na društvo u celini i postale kolektivno traumatsko iskustvo  - rekla je profesorka psihologije Tamara Džamonja Ignjatović.

Masovno ubistvo u Ribnikaru jako je teško palo celom društvu, a razlog za to je upravo šok i neverica da ljudsko biće, pa još ono koje je deo našeg društva, može da učini tako nešto, a o tome je prošle godine za "Politiku" govorila psihološkinja iz Instituta za mentalno zdravlje Hana Korać:

OŠ Vladislav Ribnikar, 40 dana od tragedije Foto: Nikola Tomić

- U psihološkom smislu, ubistva koja su se desila za većinu osoba teža su od poplava i potresa, jer je u pitanju katastrofa koju je napravio čovek, a ne priroda. Teža su od bombardovanja i ratova na tuđoj teritoriji, jer je to uradio neko ko je bio deo naše zajednice i deo odeljenja. Posledice ovih ubistava su dugotrajne i zahvataju širu društvenu zajednicu. Iskustva iz drugih zemalja govore da su za proradu i integraciju ovakvih događaja ponekad potrebne i godine.

Na tribini "Na kafi sa psihologom", pod nazivom "Trauma koja ne prolazi - godinu dana od masovnih ubistava u 'Ribnikaru', Malom Orašju i Duboni", Tamara Džamonja Ignjatović istakla je da je psihološki šok u kom smo se našli proistakao upravo iz toga što su se do sada takvi događaji do sada dešavali tamo negde daleko, nekom drugom, ali ne nama.

- Specifičnost masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" ogleda se u tome što nas je taj događaj iznenadio i šokirao - do 3. maja prošle godine verovali smo da se to dešava nekom drugom i tamo daleko. Zbog toga smo se svi našli u nekoj vrsti šoka i u prvom trenutku nismo znali kako da reagujemo i kako da razumemo to što se dogodilo. Puno toga je rađeno da bi se te posledice ublažavale i puno toga se dešavalo što je anuliralo efekte te pomoći koju smo mi zaista pokušali od prvog dana, volonterski, da organizujemo - istakla je ona.

K. K. je ušao u istoriju kao prvi učenik koji je ubio svoje drugare iz školske klupe u Srbiji, no takozvani "school shooting" je sociološki problem koji je poznat u zemljama širom sveta već izvesno vreme. Ova pojava je u konstantnom rastu od ranog 20. veka, pa sve do danas, dok se nagli skok na globalnom nivou tokom osamdesetih godina prošlog veka i ranih dvehiljaditih. Kroz niz socioloških i psiholoških istraživanja od tog perioda do danas, od kojih se neka mogu pronaći i u časopisu "ScienceDirect" postaje jasno da žrtve "school shooting-a" nisu samo nastradala deca i njihovi roditelji već i društvo u celini.

Vracar, os Vladislav Ribnikar, paljenje sveca, cvece Foto: Nikola Anđić

Pojedinci u društvu osećaju čitav spektar emocija među kojima su na početku šok i neverica, zatim strah, anksioznost, tuga, bes i solidarnost. Ova osećanja ispoljavaju se nakon svakog gubitka, ali su u kontekstu "school shooting-a", posebno kod onog koje se desilo prvi put u nekom društvu, značajno pojačana, upravo zbog nepripremljenosti i neočekivanja da tako nešto može da se desi.

Veliki petak i njegova simbolika

Veliki petak je najtužniji praznik u hrišćanskoj veroispovesti. Na ovaj dan Isus Hrist je razapet na krstu i umro je radi iskupljenja grehova čovečanstva. Njegova smrt bila je velika nepravda i sa religijske strane na Isusovo stradanje gleda se kao na stradanje nevine žrtve. Hrišćanska zajednica na ovaj dan tuguje i priseća se gubitka, a utehu traži u zajedništvu i saosećanju. Stradanje nevine dece, takođe je nepravedno, bolno i predstavlja veliki gubitak za celo društvo, a utehu za takav bol porodice i prijatelji nastradale dece mogu pronaći u saosećanju drugih ljudi i osećaju zajedništva koje im svako od nas može prirediti.

- Zarad svih koji stradaju došao je Onaj Koji Sam po Svojoj Božanskoj prirodi ne treba da strada. I da bi za nas postradao, On je postao onakav kakvi smo mi – čovek. Mukama i smrću predao se radi nas Najneviniji i u Njemu se opravdavaju smrt i stradanje svih nevinih - napisao je Sveštenik Valerije Duhanjin, na portalu "Pravoslavlje".

Deca nastradala u Ribnikaru bila su nevine žrtve, a jedino što mi kao društvo sada možemo da uradimo jeste da ih ne zaboravimo i da se potrudimo da se ovakvo iskustvo više nikada ne dogodi. Psiholozi rade na otvaranju centara za žrtve traumea.

- Ostalo još mnogo toga što se i dalje može uraditi u cilju prevencije. Jedna od stvari je i formiranje regionalnog Centra za žrtve trauma i intervencije u krizi, koji bi imao ulogu centralnog tela za informisanje i koordinaciju pružanja pomoći i upućivanje na druge vrste pomoći svih pogođenih tragedijom, ali, i formiranje regionalnih Centara u zajednici za mentalno zdravlje i Porodičnih savetovališta širom Srbije - navela je Tamara Džamonja Ignjatović.

Država obezbeđuje da se deca osećaju zaštićenije u školama

- Drastično smo povećali broj policajaca koji brinu o deci, pedagoga, psihologa. Gledamo da radimo što je moguće više sa decom. Poslušali smo savete i kad je u pitanju memorijalni centar - rekao je predsednik Aleksandar Vučić juče gostujući u Centralnom Dnevniku RTS-a.

Mi kao društvo možemo da obeležimo godišnjicu tragedije i upalimo sveće za nastradale u strašnom događaju.

Godišnjica masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar” biće obeležena danas programom "Buđenje", saopštilo je uže veće Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva.

Ministarstvo prosvete apeluje na elektronske medije da putem kajrona obaveštavaju javnost o sutrašnjem komemorativnom danu kroz poruku: Prva godišnjica i komemoracija za žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“ u Prostoru tišine u ulici Kralja Milutina i na Forumu u parku Tašmajdan od 9 – 20.30 časova. U 8 i 40 časova u ulici Kralja Milutina 10, gde se dogodilo masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji žele da iskažu solidarnost i empatiju. Tokom celog dana biće moguće ostaviti cveće, zapaliti sveću i upisati se u knjigu sećanja u prostorima određenim za to, a biće održan i komemorativni program kome će građani i građanke moći da prisustuju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • И

    3. maj 2024 | 06:35

    Да ли сте ишта научили из тог страдања?!Нисте нити ће те ??!Наставили сте по старом као да се ништа није десило?!

  • miroslav

    3. maj 2024 | 09:55

    Stvarno žalosno. Ali sam hteo da pitam. Zna li se išta o sličnom masakru negde u provinciji, na sličan ludački način i otprilikenu isto vreme? O tome niko ništa nepiše, kao da ga nije ni bilo. Možda ni nije bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA