Vreme čitanja: oko 1 min.

Pašalić: Uvesti prekršajne kazne za uvrede i napade na novinare

J. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaštitnik građana je podsetio da je pre četiri godine pokrenuo zajednički projekat sa deset novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata potpisivanjem sporazuma o uspostavljanju Platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare

  • 1
PROSJACENJE DECA PASALIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija, izjavio da su novinari u Srbiji sve više izloženi verbalnim pritiscima, a u određenim slučajevima i fizičkim napadima i da je neophodno obezbediti njihovu pravnu zaštitu.

Zaštitnik građana u saopštenju podseća da je inicirao izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru čija bi primena omogućila da uvrede i pretnje novinarima izrečene u javnom prostoru, posebno putem društvenih mreža, budu prekršajno sankcionisane.

Pašalić dodaje da su predlozi izmena i dopuna Zakona koje se odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao, kao i na sankcionisanje nepoželjnog ponašanja prema ostalim građanima na društvenim mrežama, dostavljeni Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, čiji je Zaštitnik građana član.

"Zakonske izmene koje sam inicirao pre više od dve godine imaju za cilj da se pre svega sankcionišu pretnje i pritisci na novinare koji dolaze sa društvenih mreža, jer takvih je slučajeva najviše. Svedoci smo da njihov broj iz godine u godinu samo raste, ali se i dalje provlače ispod radara zakonske odgovornosti pojedinca", naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana je podsetio da je pre četiri godine pokrenuo zajednički projekat sa deset novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata potpisivanjem sporazuma o uspostavljanju Platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare.

"Cilj evidencije je efikasnija zaštita prava medijskih radnika, ali do danas novinarska udruženja nisu dostavila nijedan podatak o eventualnom napadu ili pritiscima na novinare", istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    5. maj 2024 | 17:43

    Tesko nama Oni mogu da lazu o namq ili nwkome a mi nemozemo da im kazemo nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA