Vreme čitanja: oko 5 min.

Patrijarh Porfirije pozvao na narodno jedinstvo u nedaćama i pritiscima

I. A.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Patrijarh je pozvao da se molimo i da uvek budemo uz svoju stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, koji su živi izraz nade, ljubavi, trajanja i pretrajavanja

  • 34

Srbi su hrišćanski narod Golgote i Vaskrsenja, na Kosovu i Metohiji su naša kolevka i naš dom, naši živi i naši pokojnici, poručio je danas patrijarh srpski Porfirije   i ukazao na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida.

Arhiiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Porfirije je u Vaskršnjoj poslanici stoga pozvao na narodno jedinstvo i da neumorno negujemo, odnosno da molitveno i trudoljubivo izražavamo, legitimnu i prirodnu potrebu za narodnim jedinstvom.

"To naše narodno jedinstvo ostvarujemo pod omoforom Svetog Save, u Crkvi Hrista, Boga Živoga, čije Raspeće i Vaskrsenje srpski pravoslavni narod proživljava i ikonizuje u svom hodu kroz istoriju", naveo je.

"Ne umanjujemo razmere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice.u kojima su zatirane cele porodice i koji su se kontinuirano dešavali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija. Po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol zbog iste. Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što 'mudro' prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji svojim nametanjem ekskluzivnog prava na bol i žrtve, ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost", naveo je patrijarh u Vaskršnjoj poslanici.

Istakavši da je narod srpski poneo Hristov krst i u Prvom svetskom ratu kada smo, kako je naveo, u odnosu na broj naših sunarodnika, bili najveći stradalnici sveta, patrijarh je podsetio da se "naš krstonosni hod nastavio i u Drugom svetskom ratu, kada su, u zloglasnoj i sramnoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pravljeni logori čak i za našu decu u kojima su deca umirala od gladi, studeni, bolesti i zlostavljanja".

Samo su kod nas, istakao je, u okupiranoj Srbiji, pod mitraljeskim mecima nemačkih nacista posle školskih časova umirale čete đaka u jednom danu.

"Stradali smo u svakom zaseoku, selu, gradu. Istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svedočila sama stradanja, bez lažnih svedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sledbenika izvršilaca stvarnog genocida", ukazao je patrijarh srpski.

Poglavar SPC je sa žaljenjem podsetio i na činjenicu da je svet u kome živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom veku, kao i u vekovima koji su mu prethodili.

" Svako drugo brdo na mestima gde žive Srbi svojevrsna je Golgota", naveo je patrijarh i dodao da nas teši i uspokojava činjenica da pripadamo narodu koji je u godinama mira, koje su dolazile posle strašnih vremena smrti, sledeći Jevanđelje Vaskrsloga Hrista na kome je utemeljen, praštao dužnicima svojim, a sa pripadnicima drugih naroda želeo i nastojao da izgradi bolju i zajedničku budućnost.

Istakao je da je u prirodi stvorenog bića sadržana njegova povezanost sa svetom, sa prirodom, odnosno sa zemljom na kojoj živi, koja je njegova kolevka, dom i mesto pogreba.

" Kosovo i Metohija su i naša kolevka i naš dom. Na Kosovu i Metohiji, u Staroj Srbiji, nalaze se naši živi i naši pokojnici. Mrtvih nema. Mi smo Crkva živih. Mi smo hrišćanski narod, narod Golgote i Vaskrsenja. Mi smo narod hrišćanskog identiteta izraženog kroz zadužbine, koje čine najgušći molitveni venac hramova na svetu, venac koji smo ispleli na Kosovu i Metohiji. I to je istina što na gori stoji! Tu se prepliću naša prošlost, sadašnjost i budućnost", naveo je patrijarh Porfirije i poručio:

"Jer, ova sveta i krsnovaskrsna zemlja za nas nije obična teritorija nego upravo ona sveta zemlja iz koje će se probuditi i vaskrsnuti naše 'polje suhih kostiju'“.

Patrijarh je pozvao da se molimo i da uvek budemo uz svoju stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, koji su živi izraz nade, ljubavi, trajanja i pretrajavanja.

"Uz njih koji su meta nasilja samo zato što su pravoslavni hrišćani, pravoslavni Srbi, što su svoji na svome. Oni žive u takozvanom miru, u 'miru' u kojem nema slobode, u 'miru' u kojem ima samo straha i nepravde", naveo je patrijarh Porfirije i poručio da smo opet, kao i mnogo puta ranije, suočeni sa nedaćama i pritiscima, ali da uvek na umu treba da nam budu reči svetog proroka Nauma: „Ako i jesu u sili i mnogo ih ima, opet će se iseći i proći”.

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas, povodom godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, da se za bolji svet moramo boriti, ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom.

"Mi, odrasli, nismo stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene. Kako budete odrastali, draga deco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svet u kojem ima mnogo nepravde i zla. Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije! I ne mora biti!", istakao je patrijarh u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a saopštila Srpska pravoslavna crkva.

"Za bolji svet se, međutim, moramo boriti; ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom - poput Hrista, koji se čak i sa Krsta moli za one koji ga raspinju i vređaju, i želi im dobro", naveo je patrijarh.

Istakao je da je pobeda zla i nepravde privremena i prividna.

"Veliki petak nije konačna istina o dobroti koju nosite u srcima, kojoj vas uče vaši roditelji, učitelji i nastavnici; kojoj se nadate i koju priželjkujete da vidite u celom svetu, a koju jasno vidite u Hristu", naveo je patrijarh.

Prema njegovim rečima, lepo vaspitanje, iskreno prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost imaju smisla zato što ih Bog potvrđuje i zato što im se anđeli raduju.

"Budite, dakle, hrabri i istrajni u dobru; a kada vam bude teško - ugledajte se na Hrista; i znajte da dobrota odnosi konačnu pobedu! Vaskrsenje Hristovo je vaša pobeda! Hristos Vaskrse!", naveo je patrijarh srpski Porfirije u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Na današnji dan 2023. godine učenik K.K. ubio je devet učenika OŠ "Vladislav Ribnikar" i školskog čuvara i ranio nastavnicu istorije i pet učenika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista

    3. maj 2024 | 12:58

    Za svako jedinstvo su potrebni određeni uslovi a ne samo vera u nešto što ne postoji,popovi postaše druga ruka politike koji samo imaju neki svoj cilj.

  • Ukratko

    3. maj 2024 | 13:42

    Privatni pop. U porodičnom vlasništvu.

  • Marko

    3. maj 2024 | 13:15

    Vi ste ti koji treba da pokazuju to jedinstvo a ne samo da pricate o njemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA