Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo selo u Srbiji ubedljivo je najposećenije tokom posta! Samo zbog ovoga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Selo Ljubiš, smešteno u srcu Zlatibora, odavno je prepoznatljivo po pastrmki, koja se u ovom selu gaji, ali i na starinski način priprema za jelo

  • 0
porodice Pećinar Telegraf.rs

Gde god bi se u zapadnoj Srbiji pomenuo Ljubiš, prva asocijacija bili bi ribnjaci pastmke u ovom selu, ali i riblji specijaliteti, zbog čijeg je idealnog ukusa ovo zlatiborsko selo mnogim turistima ostalo u pamćenju.

Baš zbog toga, u vreme svakog posta, ko god bi se našao u blizini Zlatibora, navratio bi u prestonicu pastrmke u Zlatiborskom okrugu i uverio se u njen kvalitet. Ljubiški ribnjaci u sklopu su domaćinstva Pećinar, u kome se već duži niz decenija kroz ugostiteljski rad čuva tradicionalni duh zlatiborskog kraja i turistima ova planina predstavlja na najbolji način. Šest generacija porodice Pećinar bavi se ugostiteljstvom, a sada je vlasnica kafane i ribnjaka Marija Pećinar, sa sinovima Milom i Strahinjom.

U prirodnom ambijentu svaka slika na zidu i komad nameštaja čuvaju uspomenu na tradiciju i pretke koji su godinama gradili ugled porodičnog doma.

porodice Pećinar Telegraf.rs

- Ponosni smo jer smo nastavili posao kojim su se bavili naši preci i zadovoljni uspesima koje trudom postižemo. Iako je ugostiteljstvo u našem domu porodični biznis nekoliko vekova unazad, uzgajanje pastrmke ipak nije, ali se već 20 godina bavimo i ovim. Kapacitet našeg ribnjska je 18 tona, a najveća potražnja pastrmke je tokom leta i za vreme posta - priča Mile Pećinar, koji je sa bratom i majkom nasledio pretke.

U ovoj etno kafani na meniju su i tradicionalna jela, proja, zlatiborski sir i kajmak, kao i jela pod sačom, ali je ipak poseban specijalitet kuće, file od pastrmke, koja se gaji u dvorištu restorana.

"DANI PASTRMKE" SVAKOG LETA U LJUBIŠU

Važan događaj u ovom planinskom selu pod Murtenicom obeležava se svakog leta i posvećen je pastrmki. Tada se u Ljubiš okupe ljubitelji ribljih specijaliteta sa svih strana, pa uz druženje, pesmu i igru, ocenjuju jedni druge i tako već osam godina održavaju ovu jedinstvenu manifestaciju.

Pastrmku je najbolje pripremiti na seoski način: Nakon pranja i čišćenja, ribu je potrebno dobro ocediti i posoliti po ukusu, ali ne previše, pa onda u svaki komad pojedinačno staviti po kašiku začina i paziti da pri prženju ne ispadne iz nje. Svaku ribu treba uvaljati u brašnu i pržiti u dobro zagrejanom ulju na umerenoj temperaturi i obratiti pažnju kada riba dobije pokoricu i porumeni sa jedne strane, jer tek tada je treba okrenuti, da ne bi pucala pri prženju i da joj se ne bi skidala kožica. Pripremljenju pastrmku pre posluženja poželjno je preliti isceđenim limunom, i tako se dobija ovaj specijalitet neizostavan na trpezi tokom posta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA