Vreme čitanja: oko 2 min.

Patrijarh služio večernje Velikog petka u Hramu, vernici celivali Plaštanicu

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plaštanica simbolično obeležava vreme Hristove smrti i skidanja njegovog tela sa krsta

  • 0
Veliki petak Hram Svetog Save Porfirije Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Patrijarh srpski Porfirije služio je večernje Velikog petka u Hramu Svetog Save tokom kojeg je izneta Plaštanica - platno na kojem je prikazan Isus Hrist neposredno posle skidanja sa Krsta.

Na Plaštanici koja je u toku pojanja položena zajedno sa Jevanđeljem na sto na sredini hrama, predstavljeno je Hristovo polaganje u grob, kao i Bogorodica, Josif, Nikodim i evanđelista Jovan.

Patrijarh Porfirije je u besedi okupljenim vernicima rekao da je Veliki petak dan kada molitveno i duhovno treba da zavirimo u svoju dušu i da, stojeći pred Hristom, vidimo na kojoj smo strani i da razumemo da nije moguće biti Hristov i u isto vreme se dopadati onima koji stvaraju logiku koja je drugačija, a neretko i suprotna Hristu.

"Danas je dan kada treba da zavirimo u svoju dušu jer se raspeti i pogrebeni Hristos opredelio za nas, za istinu da je Bog naš Sveta trojica - Otac, Sin i Sveti duh", rekao je patrijarh. Patrijarh je Veliki petak opisao kao dan sramote, stida i tragedije čitavog ljudskog roda, ali i dan šansi.

"Onoga trenutka kada se sa Hristom sapogrebemo, zajedno sa njim trijumfalno, pobedonosno izađimo iz groba i već ovde i sada živimo Tajnu Carstva nebeskog i radost života. Hristos vaskrse! Amin", poručio je patrijarth srpski okupljenim vernicima u Hramu Svetog Save.

Po polaganju Plaštanice, vernici su je celivali, što će moći da urade sve do sutra uveče, uoči Vaskrsa, koji počinje da se slavi od ponoći, oglašavanjem prvih crkvenih zvona.

Nakon večernje službe se u nastavku služi jutrenje Velike subote sa Statijama (opelo Isusu Hristu), nakon čega oko hrama ide litija sa Plaštanicom. Statije su pesme u kojima se opisuje žalost i patnja Presvete Bogorodice zbog raspeća i smrti njenog sina Isusa Hrista, ali i patnje koje najavljuju njegovo slavno vaskrsenje.

Plaštanica simbolično obeležava vreme Hristove smrti i skidanja njegovog tela sa krsta.

Prema hrišćanskom predanju, u Plaštanicu su Hristovi učenici zajedno sa Josifom Arimatejskim uvili Hristovo telo odmah po skidanju sa krsta na kome je bio razapet.

Predanja navode i da je čuvana u tajnosti sve dok nisu prestali progoni hrišćana.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već takozvani Carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja koja opisuju stradanje Isusa Hrista.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a u Srbiji je običaj da se prekinu svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se farbaju jaja u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.

U nekim delovima Srbije, vernici se posle celivanja Plaštanice provlače ispod stola na kojem je ona bila položena, moleći se Bogu i zamišljajući želju.

Prethodno je patrijarh Porfirije u poslanici čestitao Uskrs sveštenstvu i vernicima i pozvao ih na narodno jedinstvo, molitvu i da budu uz Srbe na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA