Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako izgleda uskršnje jaje oslikano pre četiri decenije? Tajnu čuva Vladičanski dvor u Kragujevcu

M. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvo jaje iz kolekcije je u eparhiji staro je preko 40 godina, a ima ih oko 250 i ona se ne iznose iz dvora

  • 0
farbanje jaja, uskrs, uskrsnja jaja Foto: Telegraf

Oslikavanje vaskršnjih jaja nezaobilazan je momenat proslavljanja Vaskrsa, praznika uoči koga svaki hriščanin makar na trenutak zanemi, čak i ako se ne priprema ozbiljnim postom. Jaja se farbaju obično na veliki petak i ovaj događaj, ipak, unosi radost u tugom obojena srca iskonskih vernika. To je tradicija i umetnost, a verovali ili ne, postoji i pravi mali "muzej" uskršnjih jaja.

Ova neobična kolekcija uskršnjih jaja nalazi se u Eparhiji Šumadijskoj, tačnije u Vladičanskom dvoru. I to nije "obična" kolekcija kakvu bi uz malo truda mnogi mogli da naprave. Ovde se nalaze farbana i ručno oslikana jaja sa cele zemaljske kugle: od Rusije do Kanade i Amerike, pa čak i Centralnoafričke Republike.

Prvo jaje iz kolekcije je u eparhiji staro je preko 40 godina, a ima ih oko 250 i ona se ne iznose iz dvora.

Kako je ranije pisao portal kragujevačke televizije (RTK), još je episkop Sava Vuković, kao episkop Zapadnoamerički i Kanadski u svojoj privatnoj kolekciji počeo da sakuplja vaskršnja jaja koja su bila dar vernika, njegovih parohijana i prijatelja iz javnog kulturno-umetničkog života.

Po dolasku na tron episkopa Šumadijskog Sava je sve te vaskršnje poklone doneo u eparhiju Šumadijsku.

Po njegovom upokojenju, vladika Jovan koji ga je nasledio je vaskršnja jaja koja je prikupljao tokom svog službovanja takođe doneo u eparhiju Šumadijsku čime je ova retka i nesvakidašnja kolekcija vaskršnjih jaja obogaćena.

U eparhiji Šumadijskoj naveli su ranije da ova retka kolekcija ima posebnu sentimentalnu vrednost, jer svako vaskršnje jaje u zbirci ima svoju priču, kao i da su episkopi Šumadijski koji su čuvali ove darove poznavali ljude koji su im vaskršnja jaja poklonili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA