≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grmljavinske oluje i obilni pljuskovi prete ovim delovima Srbije: Evo gde se očekuju do kraja dana i večeri

Vreme čitanja: oko 3 min.

Narednih dana očekuje se osetno toplije

  • 2
Vremenska prognoza nevreme oluja grmljavina Đorđe Đurić Foto-montaža: Nikola Tomić, Tanjug/Jaroslav Pap

Srbija je danas pod uticajem visinskog ciklona iz oblasti Egejskog mora i Turske, pa je i dalje nestabilno. Iako je danas znatno sunčanije nego juče, upravo je sunčano i toplije vreme dovelo pred kraj dana do razvoja jačih grmljavinskih oluja nad Rumunijom i Bugarskom, koje su severoistočnim visinskim strujama stigle i do Srbije.

Satelitska slika Foto: sat24.com

Lokalni pljuskovi sa grmljavinom kasnije posle podne zahvatili su istočne i jugoistočne predele Srbije, donji deo Podunavlja i severni deo Banata.

Dakle, u ovom času širom ovih predela ima vrlo jakih pljuskova sa grmljavinom. Oni su lokalnog i kratkotrajnog karaktera, ali snažnog intenziteta, pa tako na malom prostoru mogu pasti ogromne količine kiše, a da nekoliko kilometara dalje nema ni kapi kiše.

Do kraja dana pljuskovi sa grmljavinom očekuju se na istoku i jugoistoku Srbije, u delovima Banata i donjeg Podunavlja.

Snažan pljusak sa grmljavinom sa severa Banata, koji je doneo potop širem području Kikinde, sada se premešta prema srednjem delu Banata i zahvatiće šire područje Zrenjanina.

Pljuskovi sa grmljavinom iz donjeg Podunavlja i pograničnog dela sa Rumunijom premeštaće se ka Braničevskom okrugu i srednjem Pomoravlju.

Pljuskovi sa grmljavinom sa istoka Srbije premeštaće se ka jugoistoku zemlje, a sa jugoistoka Srbije prema južnim predelima Srbije.

Pored delova Banata i donjeg Podunavlja, lokalnih grmljavinskih oluja bilo je i na istoku i jugoistoku Srbije, ali i na širem području Leskovca.

Dobra vest je da se kasnije tokom večeri očekuje smirivanje situacije i stabilizacija, uz potpuno razvedravanje.

Inače, u ostalim predelima Srbije već se razvedrilo, pa je sunčano.

Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se oko 20°C, koliko je i u Beogradu. Znatno hladnije je na jugu i jugoistoku Srbije, uz trenutne temperature od 13 do 19°C, a znatno toplije na severu Vojvodine, pa tako na severu Bačke temperature dostižu 24°C, a na severu Banata i letnjih 25°C, a što je upravo i dovelo do jačih grmljavinskih oluja.  Zlatibor i Sjenica mere 14°C, a Kopaonik 6°C.

Vreme Foto: w2u/meteociel

Inače, vazdušni pritisak koji je oko normale, u daljem je porastu i sve više slabi uticaj ciklona sa jugoistoka, što će biti uvod u stabilizaciju vremena.

Vreme Foto: w2u/meteociel

Sve više će jačati uticaj termičkog visinskog grebena sa Mediterana, a sa njim će početi da pristiže i osetno toplija vazdušna masa.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Na Vaskrs će u svim predelima Srbije jutro biti vedro i sveže, u dolinama i kotlinama i sa maglom. Jutarnja temperatura biće od 5°C u kotlinama na jugu i jugoistoku do 13°C u Beogradu.

Tokom dana u svim predelima Srbije biće sunčano i osetno toplije vreme.

Maksimalna temperatura biće od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C.

Vetar će biti slab, južni i jugoistočni.

Pred sam kraj dana i tokom večeri na zapadu i jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i ređa pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Sunčano i toplo biće i u ponedeljak. Posle podne i uveče ređa pojava pljuskova sa grmljavinom u jugozapadnim i centralnim predelima Srbije.

Maksimalna temperatura biće od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C.

Od utorka se očekuje nestabilno vreme, uz česte lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Temperatura Foto: w2u

Biće uslova i za kratkotrajne grmljavinske oluje i nepogode.

Od srede temperatura u padu, pa će u drugoj polovini sledeće sedmice biti svežije.

(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    5. maj 2024 | 07:40

    Ovaj "meteorolog" je pre 1. maja rekao da ćemo od 1. do 13. maja imati loše vreme. Pogledajte kroz prozor i videćete da je opet omanuo sa prognozom.

  • V8

    5. maj 2024 | 01:02

    Ne plašite narod....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA