Vreme čitanja: oko 1 min.

Hristos Vaskrs, vaskrse ili voskrese: Šta je pravilno i kako se čestita Uskrs?

A. G.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vaskrs je dan radosti i druženja među ljudima, a posebnu draž mu daju ofarbana i šarana jaja, kao i drugi običari koji se prostiru kod nas.

  • 29
Uskrs uskršnja jaja Foto: Shutterstock

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik koji obeležava Hristovo vaskrsnuće tri dana nakon njegove smrti na Golgoti.

Vaskrs je dan radosti i druženja među ljudima, a posebnu draž mu daju ofarbana i šarana jaja, kao i drugi običari koji se prostiru kod nas. Jedna od najvećih dilema u polsednje vreme među vernicima je da li se kaže Uskrs ili Vaskrs, vaskrse ili voskrese.

Prema opšteprihvaćenom rečniku Matice srpske, najpravilnije bi bilo reći: „Hristos vaskrse“, međutim, sasvim je u redu i „Hristos voskrese“.

Izvorni oblici reči kao što su Vaskrs, Vaskrsenije, Vaskrsnuti, Vaskrse potiču iz starog srpkog crkvenog i književnog jezika. Ove reči u prevodu označavaju uskrsnuće, odnosno ustajanje iz mrtvih i ponovno oživljavanje. Takozvani srpskoslovenski jezik, odnosno srpska redakcija staroslovenskog jezika, nastala je u vreme kada su Srbi primili slovensko bogosluženje i slovensku pismenost, tokom 10. veka. Od tada pa do prvih decenija 15. veka, Srbi su pomenute reči izgovarali sa poluglasnikom iza početnog „V“, a od 15. veka pa nadalje izgovaraju ih sa „A“. Dakle to je reč Vaskrs.

Druga stvar koja često buni ljude jeste da li je pravilo reću Uskra ili Vaskrs, a odgovor na to pitanje je da su ova tačna. Reč Uskrs pripada srpskom narodnom jeziku, u kojem je u veoma davno vreme početno „U“ dobijeno od starog početnog „V“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mm

    5. maj 2024 | 09:43

    Sve je uredu ,neka svako kaze kako je u njegovom kraju i svima SRECAN USKRS Hristos voskrese!

  • Miki

    5. maj 2024 | 08:58

    Svake godine upustvo kako čestitati

  • ВРС

    5. maj 2024 | 08:06

    Ако је исправно и Ускрс, зашто се не каже Христос ускрсе. Ускрс је хрватска ријеч, то чак и муслимани у Босни код нас знају, па тако њима честитају Ускрс а нама Васкрс.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA