Vreme čitanja: oko 2 min.

Na današnji dan 1999. godine Niš je zavijen u crno: Venci na spomenik stradalima od kasetnih bombi

Vreme čitanja: oko 2 min.

NATO avioni bombardovali su deo grada kod niškog Univerzitetskog kliničkog centra i deo grada između zgrade Univerziteta u Nišu i pijace kod Tvrđave

  • 0
Godišnjica Nato bombardovanja u Nišu Foto: Dragana Kocić

Državnom ceremonijom, parastosom i polaganjem venaca na Spomenik žrtvama NATO agresije u Nišu je obeležen je 7. maj, Dan sećanja na civile stradale od kasetnih bombi tokom bombardovanja naše zemlje 1999. godine.

Na današnji dan, pre 25 godina, Niš je zavijen u crno jer je prilikom bombardovanja kasetnim bombama ubijeno 16 civila, a teže povređeno 18.

NATO avioni bombardovali su deo grada kod niškog Univerzitetskog kliničkog centra i deo grada između zgrade Univerziteta u Nišu i pijace kod Tvrđave. Najviše građana stradalo je u Šumatovačkoj ulici, u blizini pijace, a među onima koji su tu nastradali je i Ljiljana Spasić (26) koja je bila u sedmom mesecu trudnoće. Nesrećna mlada žena krenula je da kupi trešnje koje su tih dana počele da se prodaju na niškoj pijaci, ali je teško ranjena i preminula je na licu mesta.

Pomoćnica ministra Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić kazala je da je obeležavanje Dana sećanja na stradale civile od kasetnih bombi prilika za susret i razgovor sa porodicama čiji su najmiliji nastradali tokom NATO bombardovanja i porodicama palih boraca koji su naši heroji, koji su branili našu zemlju i bili na braniku otadžbine kada je bilo najteže.

"Danas smo ovde da se sećamo, pomolimo, ostavimo cvet, ali i da kao Ministarstvo nastavimo da radimo ono što smo radili proteklih godina, a to je da negujemo kulturu sećanja i da koliko god možemo pomognemo porodicama onih koji su nevini nastradali u Nišu, ali i u drugim mestima u našoj zemlji", izjavila je Lakić.

Predstavnik Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Goran Milosavljević kazao je da su građani Niša nastradali 7. maja 1999. godine kada su krenuli na pijacu da kupe nešto u tim crnim vremenima bombardovanja.

Milosavljević je istakao da je bombardovanje civila uvek kroz istoriju bilo odraz nemoći napadača.

On je rekao da se, zahvaljujući kulturi sećanja koju smo stvorili u poslednjih 12 godina, sada ulazi u udžbenike ono što se dešavalo pre 25 godina u našoj zemlji.

"Desila se agresija čiji je cilj bio otimanje teritorije Srbije. To je ono što će istorija suditi kroz vekove", naglasio je Milosavljević.

Vence na spomenik Spomenik žrtvama NATO agresije položila je pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad Sanja Lakić, predstavnici grada Niša, niških gradskih opština, Policijske uprave u Nišu, boračkih udruženja i udruženja građana.

Tokom NATO agresije na Niš je bačeno 16 kontejnera sa 3.000 hiljade kasetnih bombi.

Osim 7. maja, Niš je zasut kasetnim bombama i 12. maja. Toga dana na meti NATO agresora bilo je naselje Duvanište. U napadu je ranjeno 11 ljudi, ali niko nije stradao, a zasluge za to stanovnici Duvaništa pripisuju Svetom Vasiliju Ostroškom, čiji su slavu toga dana proslavljali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA