Vreme čitanja: oko 2 min.

Nauči kolo, i to onlajn: Platforma koju su osmislili studenti iz Niša

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Plan je da platforma krene sa radom 1. septembra, a kurseve će držati stručnjaci

  • 0
Resavica Foto: Filip Plavčić

Sa idejom da nauče folkloru sve one koji to žele, i to u svakom trenutku, gde god bili na svetu, tim studenata iz Niša osmislio je onlajn platformu Nauči kolo. Kažu da pored kurseva planiraju da obnove stare pesme i stara kola i da ih sačuvaju od zaborava, prenose Južne vesti.

Jedna od pet pobedničkih ideja sa akcelerator programa Launcher niškog Naučno-tehnološkog parka, jeste onlajn platfotma Nauči kolo koju su kreirali studenti Elektronskog fakulteta Nikola Blagojević, Andrej Topalov, Nada Jovanović i student Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija Jasmina Spasić.

"Ceo tim u nogama ima skoro 40 godina igre i počeli smo da igramo u Domu kulture u Pirotu, a sada igramo u Akademskom folklornom ansamblu 'Oro' u Nišu. Naša ideja je da folklor učinimo dostupnim svima u svakom trenutku, gde god bili na kugli zemaljskoj, od Čikaga do Sidneja. Takođe, želimo da negujemo srpsku tradiciju i da napravimo kurseve folklora za svaku oblast u kojoj je živeo srpski narod", objašnjava Nikola Blagojević.

"S obzirom da zbog fakulteta nisam mogao, došao sam na ideju da napravim onlajn platformu, jer mi se činilo nepravednim da neko ima pristup folkloru, a da je nekome folklor potpuno nedostupan. I ime mi se samo kazalo: Nauči kolo", ističe Nikola.

Plan je da platforma krene sa radom 1. septembra, a kurseve će držati stručnjaci koji će osim objašnjenja o kolu, edukovati i polaznike i tradiciji.

"Pored kurseva, planiramo da obnovimo stare pesme iz notnih zapisa, stara kola i da ih sačuvamo od zaborava. Prvi kursevi koje ćemo uraditi do 1. septembra ove godine biće srpske igre iz Šopluka i igre iz Niša. Za igre iz Šopluka, angažovaćemo jedno veliko ime u svetu folklora, istraživača, koreografa i nekadašnjeg solistu nacionalnog ansambla 'Kolo' Borivoja Stojanovića", objašnjava Nikola.

Ocenjuje da novije tehnologije jesu nešto što negativno utiče na socijalnu interakciju između ljudi, al da se mogu iskoristiti da spoje ljude, spoje kulture i pruže ogroman izvor sadržaja.

Kako bi stekli znanja o biznisu i najbolje definisali i iskoristili svoju ideju, ovi studenti su se prijavili za program Launcher koji je bio namenjen startapima u ranoj fazi razvoja. Ovaj akcelerator program niškog NTP-a je kroz edukativne module, mentorski rad i finansijsku podršku omogućio učesnicima da razviju inovativne ideje, izgrade održive poslovne modele i steknu ključna znanja potrebna za uspeh na tržištu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA