Vreme čitanja: oko 3 min.

Šetala sa sinom kad su lutalice počele da kidišu na njih! Horor scene iz Niša: "Bukvalno mi je skočio u ruke"

A. G.

Vreme čitanja: oko 3 min.

- Naš bernski planinski pas od svega četiri meseca, veselo je šetao pored nas na povodcu. Tada nisam mogla ni slutiti kakav me je strah i horor očekivao samo nekoliko koraka dalje - započinje svoju priču Vesela Tanasković.

  • 9
Psi lutalice, čopor pasa lutalica Foto: Shutterstock

Iskustvo kroz koje je nedavno prošla, navelo je Veselu Tanasković iz Niša da pokrene peticiju kojom traži da nadležni hitno reše problem "pasa lutalica" u gradu. Kako kaže, želi da Niš bude grad za "bezbrižne dečije igre i sigurne šetnje za vlasničke pse".

- Ruka mog četvorogodišnjeg sina čvrsto je bila stisnuta u mojoj dok smo prolazili kroz Kazandžijski sokak u samom centru Niša. Naš bernski planinski pas od svega četiri meseca, veselo je šetao pored nas na povodcu. Tada nisam mogla ni slutiti kakav me je strah i horor očekivao samo nekoliko koraka dalje - započinje svoju priču Vesela Tanasković.

Kako prenose "Južne vesti", kod Kalčinog i Čapinog spomenika ogroman čopor agresivnih pasa lutalica, odnosno napuštenih pasa, naleteo je na njih.

- Sin je počeo da plače i bukvalno skočio u moje ruke, naš pas se vrteo oko mojih nogu dok se najzad nije popeo na najbližu klupu. Dva momka iz kafića su nam pomogli, pokušavajući da oteraju pse, stajali su pored nas i vikali na njih - priča Tanasković.

Prošlo je čak petnaest minuta, kako Vesela kaže za nju čitava večnost, dok se nije pojavio kamion za kojim su psi otrčali, a Tanaskovići uspeli da se pobegnu.

- Moje dete, baš kao i vaša deca, trebalo bi bezbrižno da se igraju sa svojim psom na šetalištu, a ne da se kriju od agresivnih lutalica. Odrasla sam sa psima i razumem njihovo ponašanje. Pse lutalice sa nakostrešenim leđima i režanjem ne treba da ignorišemo. Moramo da ih sklonimo iz gradskog centra, barem sa setalista, parkova, igrališta i škola - kaže Vesela Tanasković.

Da je Niš “više grad lutalica nego građana koji u njemu žive”, smatra ova Nišlijka. Zato je ona pokrenula peticiju kojom želi da pokaže da ima onih koji misle da psima nije mesto na ulici i poruči nadležnima da moraju da preduzmu nešto kako bi grad učinili bezbednim.

Peticija ima naziv "Niš - grad za bezbrižne dečije igre i sigurne šetnje za vlasničke pse: Stop lutalicama".

Podsetimo, nadležni godinama najavljuju da će Niš dobiti prihvatilište za pse. Pominjale su se različite lokacije - od prostora kod zatvora do Svrljiga, na kraju azil je trebalo da bude izgrađen u Dugoj Poljani kod Gadžinog Hana, što je dovelo do protesta meštana, opozicije i članova društava za zaštitu životinja.

Problem velikog broja napuštenih pasa na teritorijama opština Nišavskog okruga nadležni su smatrali da će biti rešen širenjem aktivnosti niške Zoohigijene , koja se potpisivanjem međuopštinskog sporazuma obavezala da će pružati usluge, pre svega sterilizaciju pasa na ulicama i na teritorijama opština Gažin Han i Svrljig.

Krajem januara ove godine na Portalu javnih nabavki objavljeno je “prethodno informativno obaveštenje”, koje je u tom slučaju služilo kako bi kasnije bio kraći rok za prijem ponuda. Tu je bilo istaknuto da je planirani datum raspisivanja javne nabavke 28. februar, ali tendera i dalje nema i ništa se novo nije desilo.

Inače, ljubitelji životinja i društva za zaštitu životinja smatraju da azili nisu rešenje za napuštene pse, kako ih oni nazivaju. Kažu da su to "logori" i kao rešenje za pse na ulici vide edukaciju i kažnjavanje neodgovornih vlasnika, evidenciju i čipovanje svih pasa i sterilizaciju što večeg broja pasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikelandjelo13

    7. maj 2024 | 19:20

    U Srbiji vise prava imaju psi nego ljudi!

  • Milan

    7. maj 2024 | 18:33

    Da li si se pozalila udruzenju za zastitu zivotinja?oni se uvek oglase kad je situacija da covek uradi nesto u svoju odbranu....

  • vukodlak

    7. maj 2024 | 19:28

    Mislim da celokupno odgovornost o ovim kerovima,treba da snosi društvo o zaštiti životinja !!Oni se oglasavaju samo ,kada ljudi uzmu stvari u svoje Ruke da bi spasili sebe i druge ,???!!!Cela priča lezi na državi,i lokalnim samoupravama. Činjenica da AZILe ,nemaju stratešku funkciju ,a to je kako se to radi u savremenim državama ,pravi ,čuva ,održava ,broj zaposlenih ,i T,DOvako gradjani trpe teror ,i izloženi su velikoj opasnosti. A ovi sto šetaju ove krtice ,pudlice ,moraju biti registrovani ,da se zna ko ih drži.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA