≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj deo Srbije na udaru snažnih pljuskova sa grmljavinom: Do kraja dana moguće oluje i grad

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog očekivanih obilnijih pljuskova, očekuje se porast većina manjih i srednjih tokova reka u Srbiji

  • 0
Vremenska prognoza, grmljavina, kiša Foto: Shutterstock, Tanjug/Miloš Milivojević

U ovom času snažan grmljavinski sistem formirao se nad južnim delom Banata i donosi obilne pljuskove području između Pančeva, Vršca i Zrenjanjna, a naročitto širem području Deliblatske peščare.

Ovaj sistem u narednim satima premeštaće se u jugozapadnoj visinskoj struji preko šireg područja Vršca ka Rumuniji.

U ostalim predelima Srbije je uglavnom suvo, ali u nastavku poslepodneva i prema kraju dana i večeri pojačaće se nestabilnost vremena.

Dakle, u Srbiji do kraja dana promenljivo oblačno i nestabilno vreme, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom i obilnijim pljuskovima, pri čemu lokalno na tom području u kratkom vremenskom intervalu može da padne preko 20 litara kiše po kvadratnom metru.

Maksimalna temperatura biće danas od 21 do 25°C, u Beogradu do 23°C.

Veoma slična vremenska situacija očekuje se i u četvrtak. I dalje se očekuje opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda.

Sutra će biti i svežije, a maksimalna tempetratura u većini predela neće preći 20°C.

Opasnost od poplava

Zbog očekivanih obilnijih pljuskova, očekuje se porast većina manjih i srednjih tokova reka u Srbiji, ali dobra vest je da su one u prethodnom periodu imale uglavnom niži i srednji vodostaj, pa će većina njih biti pripremljena za veći prihvat atmosferske vode. Ipak, postojaće i manja opasnost od izlivanja na manjim tokovima bujičnog karaktera.

Prema najavama RHMZ-a, tokom 8. i 9. maja na gornjem toku Južne Morave, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi, Rasini i Belom Timoku sa pritokama vodostaji će biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja.

Petak će doneti postepenu stabilizaciju vremena, severu i suvo vreme, kiša i pljuskovi sa grmljavinom uglavnom u južnim predelima.

Za vikend znatno više sunca i biće toplije vreme, uz maksimalne temperature od 20 do 25°C, što je ujedno i prosek temperatura za ovo doba godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA