Vreme čitanja: oko 3 min.

Projekat "Gledaj da te vide, vozi se biciklom" predstavljen u Kragujevcu

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Posle učenika u Subotici i Novom Sadu prethodnih dana, u edukativnim i kreativnim radionicama na današnjem skupu u Trgu Radomira Putnika Kragujevcu učestvovali su đaci petih razreda iz kragujevačkih osnovnih škola

  • 0
Bicikl biciklista Foto-ilustracija: Shutterstock

U Kragujevcu je danas predstavljen projekat „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“, čiji je osnovni cilj promovisanje biciklizma kao sporta, bezbednosti biciklista i urbane mobilnosti, odnosno smanjenje stradanja biciklista kao učesnika u saobraćajnim nesrećama.

Projekat realizuje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije sa svojim partnerima - Olimpijskim komitetom Srbije, DDOR osiguranjem i kompanijom „Eko Srbija“.

Posle učenika u Subotici i Novom Sadu prethodnih dana, u edukativnim i kreativnim radionicama na današnjem skupu u Trgu Radomira Putnika Kragujevcu učestvovali su đaci petih razreda iz kragujevačkih osnovnih škola.

"Želja nam je da promenimo svest o rizicima koje saobraćaj nosi sa sobom, ne samo kod vozača bicikala, već i da skrenemo pažnju vozačima putničkih automobila sa kojima biciklisti najčešće imaju nezgode u saobraćaju", rekao je Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

On je istakao da je zakonska obaveza biciklista da imaju crveno svetlo pozadi, belo svetlo napred, a i preporuka je da nose kacige, zato što kaciga ima veliku ulogu u sprečavanju težih posledica kada se desi saobraćajna nezgoda.

"Verujemo da ćemo nakon ovog divnog događaja imati veći obim saobraćaja, a istovremeno da će bezbednost biciklista biti na mnogo višem nivou", rekao je Koković.

Biciklista Ivan Stević, četvorostruki olimpijac Srbije u biciklizmu, smatra da su ovakve akcije koren iz kog potiče edukacija najmlađih, kako bi stekli bogata saznanja o bezbednosti i kulturi u saobraćaju.

"Treba jednostavno da shvate da oni moraju da brinu o sebi i zato se ova akcija i zove ’Gledaj da te vide, vozi se biciklom’. Znači, nosimo prsluke, koristimo kacige, jer to je način da prvo zaštitimo sebe, da počnemo od sebe, a onda možemo da računamo i na uticaj na okolinu. Kad ljudi to vide, drugačije se ponašaju prema detetu koje je već obeleženo i automatski ga prihvataju kao bezbednog učesnika u saobraćaju i daju mu pravo u saobraćaju“, istakao je Stević.

Ivan Veselinović, direktor Filijale DDOR osiguranja u Kragujevcu rekao je da je to osiguranje partner ove aktivnosti, čija je svrha promocija bezbednosti u saobraćaju, posebno naših najmlađih, kao i buđenje svesti da je potrebno što veće korišćenje bicikala kao prevoznog sredstva, koje ostavlja izuzetno mali ugljenični otisak, od čega imamo koristi mi, kao pojedinci, ali i planeta Zemlja.

DDOR osiguranje, kao društveno odgovorna kompanija, a u skladu sa našom SG strategijom održivog razvoja, opredelila se da ovu godinu proglasi za ’Godinu bicikla’ i koristi svaku mogućnost da se promoviše zdrav život, vožnja bicikala, urbana mobilnost i podizanje svesti o održavanj ekologije“, rekao je Veselinović.

Promocija projekta „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ u gradu na Lepenici realizovana je u saradnji sa Savetom za bezbednost u saobraćaju grada Kragujevca, čiji program predviđa brojne preventivne edukativne aktivnosti koje su usmerene na povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju na teritoriji Kragujevca, ali i podizanje svesti o značaju očuvanja životne sredine.

„U borbi sa klimatskim promenama, sa zagađenjima, neophodne su i promene u strukturi saobraćaja, tako da su ove promocije od velikog značaja. Grad Kragujevac je u prethodnom periodu uspeo da obezbedi kvalitetan ’zeleni’ gradski prevoz, kao jedan od najzastupljenijih načina ’zelenog’ transporta, a u narednom periodu trudićemo se i da izgradimo što više biciklističkih staza u okviru projekta LID“, najavila je Maja Angelovska, članica Gradskog veća Kragujevca za komunalne delatnosti.

Projekat „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“, narednih dana, biće predstavljen u Kruševcu i Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA