Vreme čitanja: oko 2 min.

Obeležen Međunarodni dan Crvenog krsta u Beogradu

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mališani su mogli da se fotografišu sa maskotama programa promocije humanih vrednosti, a stariji da se informišu o našem radu i čuju savete od volontera lekara

  • 0
Dobrovoljno davanje krvi ambasada SAD i Crveni krst Srbije Foto: Milena Đorđević

Predstavljanjem programa i nizom aktivnosti u Beogradu je danas obeležen Međunarodni dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Kako se navodi u saopštenju Crvenog krsta, volonteri i zaposleni spremili su predavanja i radionice za decu i odrasle, a prisutni su mogli da prošire znanja o borbi protiv trgovine ljudima, o načinu postupanja u slučaju elementarnih nepogoda, kao i u slučaju naglog srčanog zastoja.

Takođe, imali su priliku da čuju zdravstveni savet, izmere pritisak i šećer u krvi.

Za decu je bio spreman poseban kutak gde su kroz igru učili o pružanju prve pomoći, prevenciji rizičnog ponašanja koje može voditi u zamke trgovine ljudima i načinima da zaštite sebe i svoje vršnjake.

Mališani su mogli da se fotografišu sa maskotama programa promocije humanih vrednosti, a stariji da se informišu o našem radu i čuju savete od volontera lekara.

Navodi se da je predstavljen program socijalne delatnosti, službu traženja, program borbe protiv trgovine ljudima, dobrovoljno davalaštvo krvi, delovanje u nesrećama, program prve pomoći, zdravstveno-preventivnu aktivnost, program brige o starijima, a

događajem na Trgu republike započeta je nedelja Crvenog krsta koja traje od danas do 15 maja.

"Tokom sedam dana, raznim akcijama trudićemo se da na najbolji način predstavimo rad organizacije i tako motivišemo sugrađane da se pridruže velikoj mreži volontera koji pronose osnovne principe koje baštini Međunarodni pokret: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo, univerzalnost. Ovogodišnji slogan glasi: Sačuvajmo humanost!", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će bebe rođene u ovoj nedelji dobiti "paketić dobrodošlice" koji se priprema u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja, a moto te akcije je "Da nas bude više!", navodi se u saopštenju.

Međunarodni dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca obeležava se svake godine 8. maja, na dan rođenja njegovog osnivača i idejnog tvorca Anria Dinana koji je godine 1859. prisustvovao krvavoj bici kod Solferina gde je nakon sukoba na bojnom polju ostalo više od 40 000 ranjenih i umirućih vojnika.

Iako je bio trgovac slučajno zatečen na mestu borbe, Dinan je došao među povređene i danima ostao u italijanskom mestu pružajući pomoć i organizujući meštane da prime u svoje domove ranjenike nezavisno od toga na čijoj su strani ratovali.

Njegov poklič Tutti fratelli (Svi smo braća) umirio je gorčinu kod stanovnika i otvorio vrata humanosti i solidarnosti, pomoći svakom čoveku, bez obzira na narodnost ili veru. U čast ovom velikom Ženevljaninu, kao simbol zaštite izabran je znak crvenog krsta na beloj podlozi, što je isti simbol sa švajcarske zastave samo u obrnutom rasporedu boja znaka i osnove.

(Kraj) dpa/lol

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA