≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo šta se krije iz "crvenih mrlja" koje plutaju rekom Lim: Stanovnici uplašeni, a turisti šokirani prizorom

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadležni su izašli na teren i uzeli uzorke vode

  • 0

Crvene mrlje na reci Lim uplašile su stanovnike ove opštine, ali i neprijatno iznenadile turiste. Po saznanju da su se na jezeru Potpeć pojavile "crvene" mrlje članovi eko udruženja Jastreb, kao i nadležni su odmah izašli na teren i uzeli uzorke vode, koji su poslati na dalju analizu na Biološki fakultet u Beogradu. Prema rečima ekologa, naverobatnije je u pitanju cvetanje algi.

- Pošto su turisti iz Slovenije prvi put na Potpećkom jezeru i nisu upoznati da svake godine dolazi do "cvetanja" algi stim što je ove godine cvetanje poranilo zbog izuzetno blage zime. Mi smo uzeli uzorke vode i poslaćemo ih na Biološki fakultet da se utvrdi koja je vrsta algi u pitanju. Takođe ćemo uzorke proslediti u JKP Usluga da i oni ispitaju uzorke u fabrici vode, rekao je za RINU ekolog Siniša Laković.

On ističe da je trenutno Lim nizvodno čist i da nema tragova tog "crvenila" i da su klimatske promene i porast temperature izrodili ovo ubrzano cvetanje. U dogovoru sa stručnjacima prati se situacija i po potrebi će se reagovati.

- Jutros smo izašli na jezero sa komunalnim inspektorima iz Priboja, Nove Varoši i Prijepolja i vodnim inspektorom iz Priboja i predstavnicima Limskih elektrana i utvrdili da nema reči o nekom ispuštanju sumnjivih tečnosti, već da je reč o prirodnom procesu, cvetanju algi, koji se pojavio ove godine ranije nego obično. Moramo napomenuti da nema mrtvih riba, kao što su se pojavile takve informacije, i da nema mesta panici i uznemiravanju građana, ističe Laković.

Dodaje da, prema rečima mikrobiologa, trenutno nema opasnosti od cevtanja algi ali u budućnosti bi mogao biti problem zbog nedostatka kiseonika u vodi što se rešava upumpavanjem kiseonika fizičkim putem.

- Mi kao uduženje smo već počeli da pravimo projekte za brodić sa kompresorima za upumpavanje kiseonika za slučaj da se ovakva situacija radikalizuje. Tako da, još jednom moram da ponovim, nema potrebe za panikom i uznemirenju građana jer je ovo jedan prirodni proces.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA