Vreme čitanja: oko 2 min.

Preminuo Dragoslav Marinković

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan je od najistaknutijih srpskih biologa i genetičara

  • 0
Dragoslav Marinković Foto: SANU

Srpska akademija nauka i umetnosti saopštila je da je preminuo akademik Dragoslav Marinković (90), jedan od najistaknutijih srpskih biologa i genetičara. Akademik Dragoslav Marinković je bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), čije je polje naučnog rada obuhvatalo evolucionu biologiju, genetiku i bioetiku.

Rođen je u Beogradu 21. januara 1934. godine. Na Odseku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1957. i na istom fakultetu 1960. završio magistarske studije iz oblasti ekologije i biologije ponašanja.

Doktorsku disertaciju iz oblasti populacione genetike odbranio je 1965. godine. Boravio je na postdoktorskom usavršavanju na Rokfelerovom univerzitetu u Njujorku, kao i na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu.

U zvanje asistenta na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu izabran je 1959. godine. Na matičnom fakultetu je prošao sva univerzitetska zvanja, a za redovnog profesora izabran je 1981.

Bio je šef Katedre za genetiku i evoluciju. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1997, a za redovnog 2003. godine.

Obavljao je dužnost zamenika sekretera Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU od 2002. do 2006. Marinković je bio i član Odbora za biologiju SANU, Akademijskog odbora "Čovek i životna sredina", kao i Akademijskog odbora za proučavanje života i rada naučnika u Srbiji i naučnika srpskog porekla.

Karijera bogata naučnim radovima

Bogata bibliografija Marinkovića broji više od 200 naučnih radova. Autor je dva univerzitetska udžbenika, više priručnika za nastavu genetike, a koautor je brojnih monografija i 23 srednjoškolska udžbenika. Kao istaknuti naučnik bio je član više stručnih udruženja i institucija, među kojima su Društvo genetičara Srbije, Antropološko društvo Srbije, Društvo bioetičara Srbije i Američko društvo za unapređenje nauka.

Obavljao je dužnost predsednika i potpredsednika Srpskog biološkog društva. Bio je član Osnivačkog saveta Evropskog društva za evoluciju sa sedištem u Cirihu i jedan od osnivača Saveza društava genetičara Jugoslavije.

Takođe, bio je počasni predsednik Nacionalnog komiteta za bioetiku Uneskove komisije Republike Srbije sa sedištem u SANU. Za svoj naučni i nastavni rad primio je brojne nagrade i priznanja među kojima se izdvajaju Aprilska nagrada studenata Beogradskog univerziteta 1964. i 1989. godine, Orden rada sa zlatnom zvezdom 1985. i nagrada "Prof. dr Vojislav Stojanović" Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije.

"Svojim naučnim i pedagoškim radom dao je veliki doprinos razvoju nauke u Srbiji. Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i za sveukupno srpsko društvo", zaključuje se u saopštenju SANU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA