Vreme čitanja: oko 2 min.

Maršom „Besmrtnog puka“ u Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učesnici "Besmrtnog puka" su noseći zastave i fotografije svojih najmilih poginulih u Drugom svetskom ratu, prošli gradom od Spomenika palim sovjetskim vojnicima do Trga kralja Milana

  • 1
Dan pobede nad fašizmom, Niš Foto: D.K.

Dan pobede nad fašizmom 9. maj obeležen je danas u Nišu maršom "Besmrtnog puka", polaganjem venaca na Spomenik palim sovjetskim vojnicima u Drugom svetskom ratu i na Spomenik oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana

Učesnici "Besmrtnog puka" su noseći zastave i fotografije svojih najmilih poginulih u Drugom svetskom ratu, u ratu na prostoru nekadašnje SFRJ i tokom bombardovanja naše zemlje 1999. godine, prošli gradom od Spomenika palim sovjetskim vojnicima koji se nalazi ispred ulaza u logor „12. februar“ do Trga kralja Milana.

Član predsedništva SUBNOR-a, pukovnik u penziji Anđelko Milićević rekao je da 9. maja slavimo pobedu „dobra nad zlom, pobedu svetla nad mrakom“.

„Srbija i slavna Rusija danas obeležavaju dan kada je pre 79. godina Nemačka u Berlinu potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Na prostoru nekadašnje Jugoslavije u Drugom svetskom ratu poginulo je 1,7 miliona ljudi, a najviše Srba, Jevreja i Roma. Nikada ne smemo zaboraviti stradale u Drugom svetskom ratu i nikada ne smemo da zaboravimo 1.139 novih kosovskih junaka čija su imena upisana u kripti Hrama svetog Vasilija Ostroškog u Nišu“, istakao je Čolović.

Predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić rekao je da okupljeni danas u „Besmrtnom puku“ podsećaju na borbu protiv fašizma i nacizma u Drugom svetuskom ratu i sve one koji su živote dali za našu slobodu.

„U miru mi moramo da se zajednički borimo za ciljeve naše državne politike, a to su mir, samostalnost i ekonomska stabilnost naše zemlje“, naglasio je dr Džunić.

Potpredsednik Udruženja veterana 63. padobranske brigade Tomo Čolović rekao je da je marš "Besmrtnog puka" simbolizuje sećanje na sve borce koji su se borili za oslobođenje naše zemlje i najpre su krenuli da ga organizuju u Rusiji, a onda je i Srbija preuzela tu tradiciju.

Prošle godine, dodao je Čolović, odustalo se od marša zbog nemilih događaja u školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, i u Duboni i Malom Orašju.

U maršu "Besmrtnog puka" i ove godine učestvovali su predstavnici grada i gradskih ustanova, udruženja veterana 63. padobranske brigade, 37. motorizovane brigade, 125. motorizovane brigade i 549. brigade, udruženja porodica ratnih vojnih invalida, porodice nastradalih u poslednjim ratovima na prostoru nekadašnje Jugoslavije, članovi Balkanske kozačke vojske i članovi moto-klubova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N 1

    9. maj 2024 | 17:22

    Pobedi nad fašizmom najveću ulogu su dali partizani,komunisti i borci NOVJ,njih niko ne spominje a dali su živote za ove sadašnje koji imaju druge ,SLAVA IM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA