Vreme čitanja: oko 1 min.

11. maj upamćen kao najcrnji dan za borce na Košarama! "Nema povlačenja": Jedina komanda koja je tada važila

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

NI korak nazad! Nema povlačenja! jedina je komanda koja je na današnji dan 1999. godine na državnoj granici sa Albanijom bila suvišna

  • 17
Košare Printskrin: Youtube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal/Zastava film

Ni korak nazad! Nema povlačenja,  jedina je komanda koja je na današnji dan 1999. godine na državnoj granici sa Albanijom važila, ali i bila suvišna, jer nijedan borac na to nije pomišljao. 

Svih 130 oficira, podoficira i vojnika Vojske Jugoslavije koliko ih je u zoru 9. aprila bilo razpoređeno duž 13 kilometara zone karaule "Košare" bez trunke oklevanja prihvatilo je borbu za odbranu Srbije. Surovi planinski teren srpsko-albanske granice postaće poprište bitke koja je nadrasla svoj vojnički značaj. Bitka na Košarama postala je simbol otpora neprijatelju tokom NATO agresije 1999. godine - srpski Termopili novog doba.

Kao najcrnji dan u okolini karaule zapamćen je 11. maj 1999. godine. U istom danu poginulo je 17 branilaca, a iz stroja je izbačeno oko 50 pripadnika Treće armije. Broj neprijateljskih žrtava nikada nije saopšten, niti zvanično utvrđen. Vojska Jugoslavije procenila je da sigurno nije manji od 250.

Preživeli borci sa Košara danas vode jednu drugačiju bitku, kažu, podjednako značajnu. To je borba za istorijsko pamćenje junaka koji su pali za odbranu otadžbine.

Podsetimo, bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su pripadnici tzv OVK uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije i instruktora, napali karaulu Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

Bitka na Košarama trajala je 67 dana, a u njoj je poginulo 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA