Vreme čitanja: oko 1 min.

"OVo je mesto sabranja, utehe i isceljenja": U manastiru Draganac na KiM proslavljen Svetli petak

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Episkop raško prizrenski Teodosije, nakon što je rukopoložio oca Hristofora u čin sveštenika prezvitera, što znači da će od sada moći da služi liturgiju i ostale crkvene obrede kao što su venčanja, krštenja i druge

  • 0
Manastir Draganac na Kosovu i Metohiji KIM Foto: Telegraf

U manastiru Draganac na Kosovu i Metohiji danas je proslavljen prvi petak posle Vaskrsa, poznat kao Svetli ili Živonosni petak, dan koji nosi posebno versko značenje za pravoslavne vernike, a koji se u ovom manastiru slavi i kao posebna svetkovina.

Arhijerejsku liturgiju su služili vladike Teodosije i Ilarion sa monaštvom i sveštenstvom raško-prizrenske, vranjske i drugih eparhija centralne Srbije, pred mnogobrojnim vernicima, ne samo iz Kosovskog Pomoravlja.

- Bez izvora nema života, bez izvora zemlja je suva, bez izvora nema ploda - istakao je u besedi vikarni episkop novobrdski Ilarion i dodao da je manastir Draganac mesto "sabranja, utehe i isceljenja jer je ono izvor života".

Episkop raško prizrenski Teodosije, nakon što je rukopoložio oca Hristofora u čin sveštenika prezvitera, što znači da će od sada moći da služi liturgiju i ostale crkvene obrede kao što su venčanja, krštenja i druge ceremonije, rekao je da je današnji dan "veliki blagodarni dar Božji svima nama".

Predstavnice Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zamenice direktora Dušica Nikolić i Milena Parlić, prisustvovale su proslavi današnjeg praznika u manastiru.

- Osmeh na licu i blagost koju osećam je dovoljan znak da izrazim zahvalnost ovom divnom narodu i bratiji manastira Draganac, koji nas je okupio na ovaj veliki praznik - izjavila je za Rtv Puls zamenica direktora Kancelarija za KiM Dušica Nikolić.

Poslala je poruku ohrabrenja srpskom narodu da "izdrže u slozi, ljubavi i veri a braću i sestre iz centralne Srbije da obiđu svete hramove na KiM i na pravi način osete šta znači živeti na ovim prostorima".

Svečana liturgija i osvećenje vode na izvoru kod manastira protekli su u duhu molitve i zajedništva, a nakon ovih obreda, KUD Manasije Conić iz Gornjeg Kusca izveo je kulturno-umetnički program, posle čega je za sve goste usledila "trpeza ljubavi".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA